Ο καταστροφικός σεισμός του 1999 σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ιζμίτ στη βορειοδυτική Τουρκία στις 17 Αυγούστου
Το σημερινό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1999 στην Τουρκία που σκότωσε 17.000 ανθρώπους.
Ο καταστροφικός σεισμός του 1999 σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ιζμίτ στη βορειοδυτική Τουρκία στις 17 Αυγούστου. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και μεγάλα τμήματα πολλών πόλεων και κωμοπόλεων καταστράφηκαν.
Μια σκηνή στο Ντεγκιρμεντέρε, έναν παραλιακό πεζόδρομο και ένα δημοφιλές νυχτερινό σημείο συγκέντρωσης, πέντε ημέρες μετά το σεισμό, Κυριακή 22 Αυγούστου 1999. Επιζώντες του σεισμού με ποδήλατα περνούν δίπλα από καταρρεύσαντα κτίρια στη δυτική τουρκική πόλη Ανταπαζάρι την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1999.
Ένας άγνωστος επιζών του σεισμού κοιτάζει ένα κατεστραμμένο κτίριο στην τουρκική δυτική πόλη Adapazari την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 1999.Η επιζήσασα από το σεισμό Ζεϊνέπ, κοιτάζει το γιατρό καθώς πρόκειται να λάβει ιατρική περίθαλψη σε ένα κρατικό νοσοκομείο στην πόλη Καϊνασλί της δυτικής Τουρκίας το Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 1999.
Ο φονικός σεισμός του 1999
Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στο βορειότερο σκέλος του συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, σημειώθηκε λίγο μετά τις 3:00 π.μ. τοπική ώρα με το επίκεντρό του να ήταν περίπου 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ιζμίτ. Η δόνηση διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό και κατέγραψε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ.
Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι, καθώς χιλιάδες κτίρια -μεταξύ των οποίων το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού στο Γκιόλτζουκ και το διυλιστήριο πετρελαίου Tüpraş στο Ιζμίτ- κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Πιο δυτικά, στην Κωνσταντινούπολη, ο σεισμός προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές.
Στην προσπάθεια διάσωσης και ανακούφισης πρωτοστάτησαν η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος και ο τουρκικός στρατός, ενώ συμμετείχαν και πολλοί διεθνείς οργανισμοί βοήθειας. Η άμεση υποστήριξη που προσέφερε η Ελλάδα οδήγησε σε ένα «ξεπάγωμα» των συχνά αμφιλεγόμενων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Επειδή τα περισσότερα θύματα προήλθαν από την κατάρρευση κτιρίων, υπήρξε έντονη δημόσια κατακραυγή κατά των ιδιωτών εργολάβων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κακοτεχνίες και για χρήση φτηνών και ανεπαρκών υλικών.
Ορισμένοι εργολάβοι διώχθηκαν ποινικά, αλλά πολύ λίγοι κρίθηκαν ένοχοι. Η κοινή γνώμη καταδίκασε επίσης τους αξιωματούχους που απέτυχαν να επιβάλουν τους οικοδομικούς κώδικες όσον αφορά τα αντισεισμικά σχέδια.
Με πληροφορίες του newsbomb.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα