Ηράκλειο 27.09.2024, 16:00

27 Σεπτεμβρίου 2021: Τρία χρόνια μετά, ανοιχτές οι πληγές του ρήγματος

Τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου σπίτια και σχολεία είναι ακόμα σημαδεμένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα

Τρόμος και αγωνία διαπέρασαν την Κρήτη το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Στις 9.17 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρα στην περιοχή 24,4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και δυτικά-βορειοδυτικά της Αρβης, στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, κοντά στο Αρκαλοχώρι.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει, βέβαια, αρκετά νωρίτερα, με αρκετούς προσεισμούς και δονήσεις. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Ο δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη και είχε διάρκεια περίπου 18 δευτερολέπτων.

Κατά τη σεισμική δόνηση ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Αρκετοί τραυματίστηκαν και εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους, ενώ έπειτα από έρευνα των αρχών, εντοπίστηκαν χιλιάδες κτίρια με σοβαρές βλάβες μέσης, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Εκτεταμένες βλάβες εντοπίστηκαν σε μνημεία της περιοχής, ενώ κατέρρευσε η Εκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό ήταν πολύ υψηλό. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα χωριά και ζήτησαν καταφύγιο σε κοντινές ή μακρινές περιοχές.

Τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου σπίτια και σχολεία είναι ακόμα σημαδεμένα με κίτρινο και κόκκινο χρώμα και οι σεισμόπληκτοι ακόμη μετρούν τις πληγές τους.

«Όλα στο σημείο μηδέν»

«Τρία χρόνια μετά από τα 18 δευτερόλεπτα τρόμου οι πληγές δεν έχουν κλείσει», υπογραμμίζει στους Times της Κρήτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος. «Είμαστε στο σημείο μηδέν, όλα είναι στο σημείο μηδέν και αυτό που διαφαίνεται είναι το μαύρο χρώμα, καθώς δεν υπάρχει, δεν φαίνεται οριζοντας αποκατάστασης ή αν θέλετε ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει ο πρόεδρος σεισμόπληκτων.

Η προοδος σε αριθμούς

  • Από τα 8.500 σπίτια που έχουν πληγεί τα 4.000 συνιστούν απλές περιπτώσεις
  • 3.100 σπίτια έχουν καταθέσει αιτήσεις και λιγότερα από 200 έχουν λάβει εγκριση
  • Από τις 1.000 περίπου κατεδαφίσεις στους δύο σεισμόπληκτους δήμους έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 160
  • Η τελευταία κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023

Ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, αποζημίωσης των πληγέντων στο πλα΄σιο που οριοθετεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της περιοχής, ο κ. Γκαντάτσιος απάντησε ότι εκατοντάδες οικογένειες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας ζουν ακόμη σε οικίσκους και άλλες τόσες ζουν μέσα στα επικίνδυνα (χαρακτηρισμένα κίτρινα) σπίτια τους, αφενός γιατί πλέον δεν αντέχουν τις συνθήκες στους οικίσκους και αφετέρου γιατί οι διαδικασίες της πολιτείας για την αποζημίωση και την αποκατάσταση είναι απαγορευτικές.

«Επιτέλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δαιδαλώδεις και πολύπλοκες διαδικασίες του Δημοσίου για την αποζημίωση και κατ’ επέκταση για την ανακατασκευή των σπιτιών μας αποτελούν τροχοπέδη για κάθε σοβαρή προσπάθεια», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα» κι επανέλαβε το αίτημά του για την απλοποίηση των διαδικασιών τουλάχιστον – όπως είπε – για τα «κίτρινα» σπιτια, αλλά και αυτά που έχουν υποστεί απλές ζημιές, ώστε «σύντομα και σύννομα  να κατατεθούν οι αιτήσεις, να δοθούν τα χρήματα και δειλά – δειλά να αποκαθίστανται οι ζημιές στα σπίτια ώστε να μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης η περιοχή».

Κλέινοντας ο κ. Γκαντάτσιος επανέφερε το πάγιο αίτημα των σεισμόπληκτων, όπως αυτό είχε διατυπωθεί και από τον δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, να συμπεριληφθούν οι σεισμόπληκτοι δήμοι της Κρήτης στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Εξοικονομώ», οπως εντάχθηκαν οι πληγέντες της Θεσσαλίας, ώστε να μειωθεί το δυσβάσταχτο κόστος για ανακατασκευή των κτιρίων. Αίτημα το οποίο κοινοποιήθηκε σημερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατά την ευρεία σύσκεψη παρουσία του γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη.

Αίτημα το οποίο θα σταλεί ξανά από το κοινό μέτωπο των σεισμόπληκτων με τον κ. Κεγκέρογλου προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τρία χρόνια μετά από τον σεισμό.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα