Με λίγη φαντασία, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής σε πολλές συνταγές και όχι απλώς «βραστό συνοδευτικό»
Ένα από τα πιο αδικημένα λαχανικά που κερδίζει ξανά έδαφος τα τελευταία χρόνια, έχει κρυφές χάρες αλλά και κάτι που πρέπει να προσέξουμε.
Οι τσακωμοί ήταν ατελείωτοι για να το φάμε βραστό στα παιδικά μας χρόνια, η μυρωδιά του καθώς έβραζε έχει μείνει ανεξίτηλη και στην ενήλικη ζωή οι περισσότεροι ξεκίνησαν να το αγνοούν επιδεικτικά στη λαϊκή και τον μανάβη. Μέχρι που ήρθαν στη ζωή μας τα steaks κουνουπιδιού, οι μάγειρες των social media που μας έδειξαν κι άλλους τρόπους μαγειρέματος και η τάση της υγιεινής διατροφής, που θέλει ποικιλία λαχανικών στο πιάτο, αν θέλουμε να πετύχουμε βέλτιστη ισορροπία. Και κάπως έτσι, το κουνουπίδι μπαίνει και πάλι στο πιάτο, με διάφορους τρόπους και συνταγές. Ευτυχώς, θα πούμε εμείς, γιατί εκτός του ότι τελικά δεν ήταν αυτό που νομίζαμε, έχει και έξτρα οφέλη που πολλοί δεν γνωρίζουν.
Ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Φυσικό «καθαριστικό» για το σώμα
Δεν είναι πάντα λευκό – και το χρώμα κάνει τη διαφορά
Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε μόνο λευκό κουνουπίδι στη λαϊκή, να ξέρετε ότι υπάρχουν κι άλλες εκδοχές που ίσως δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. Το πορτοκαλί κουνουπίδι έχει έως και 25 φορές περισσότερη β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) από το λευκό, το μοβ είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε και στα μούρα, ενώ το πράσινο (γνωστό και ως Romanesco) ξεχωρίζει για τη γεωμετρική του μορφή αλλά και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Κάθε χρώμα κρύβει τα δικά του οφέλη και είναι ένας εύκολος τρόπος να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με διαφορετικά αντιοξειδωτικά, απλά επιλέγοντας διαφορετικές ποικιλίες.
Τι να προσέχετε
- Πεπτικές ενοχλήσεις: Λόγω των ινών και των θειούχων ενώσεων, μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα και αέρια σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, δοκιμάστε μικρότερες ποσότητες ή πιο ελαφρύ μαγείρεμα.
- Θυρεοειδής: Το κουνουπίδι, όπως και όλα τα σταυρανθή, περιέχει γοϊτρογόνες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες και κυρίως ωμά. Όσοι έχουν ήδη προβλήματα με τον θυρεοειδή καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προτιμούν το μαγειρεμένο κουνουπίδι, όπου τα γοϊτρογόνα μειώνονται.
- Τρόπος μαγειρέματος: Το παρατεταμένο βράσιμο καταστρέφει αρκετά από τα πολύτιμα φυτοχημικά του. Ο πιο υγιεινός τρόπος είναι το μαγείρεμα στον ατμό για λίγα λεπτά ή το ελαφρύ ψήσιμο στον φούρνο. Έτσι διατηρούνται οι βιταμίνες και η γεύση του γίνεται πιο γλυκιά.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας
Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε στο κλασικό βραστό κουνουπίδι με λεμόνι. Μερικές ιδέες που κάνουν τη διαφορά:
- Φτιάξτε «ρύζι κουνουπιδιού» τρίβοντάς το και σοτάροντάς το ελαφρά. Είναι τέλειο για όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες
- Ψήστε το στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά –αποκτά τραγανή υφή και πιο έντονη γεύση
- Δοκιμάστε το σε σούπες βελουτέ: η κρεμώδης υφή του δίνει την αίσθηση ότι περιέχει κρέμα, χωρίς καθόλου λιπαρά
- Χρησιμοποιήστε το ως βάση για υγιεινή «πίτσα» με ζύμη από κουνουπίδι
Με λίγη φαντασία, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής σε πολλές συνταγές και όχι απλώς «βραστό συνοδευτικό».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα