Style 27.05.2024, 0:41

Αγκιναρόπιτα με μπακαλιάρο στο στυλ της Κεφαλονιάς

Μπορεί να ολοκληρωθεί εντός 2 ωρών

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φρέσκα λαχανικά της εποχής και να φτιάξετε πίτες που θα εντυπωσιάσουν την παρέα. Αυτή η συνταγή είναι μοναδική και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας στο τραπέζι!

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαλμυρισμένο για 24 ώρες σε κρύο νερό
  • τα λευκά και τρυφερά φύλλα από 6 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 μάτσο φρέσκος μάραθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα κοτσάνια
  • 1/4 μάτσο φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα κοτσάνια
  • 10 φρέσκες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες ή καθεμία σε 4 – 6 κομμάτια
  • 300 γρ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα από τα λουβιά τους (περίπου 150 γρ. καθαρισμένα)
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 100 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον
  • 1 αυγό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Φύλλο
Για να προετοιμάσουμε την αγκιναρόπιτα κεφαλονίτικη με παστό μπακαλιάρο, σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά για το φύλλο. Προσθέτουμε σταδιακά 300 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή, μπορεί να απαιτηθεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή αλεύρι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Γέμιση
Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα κουκιά και τις αγκινάρες για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μάραθο και τον άνηθο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το αυγό με το γάλα και το προσθέτουμε στο μπολ με τη γέμιση.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκ.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά τις 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τον μπακαλιάρο για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τον στο μπολ με τη γέμιση μαζί με το ελαιόλαδο και αλάτι-πιπέρι (να τολμήσουμε με το αλάτι γιατί, παρά το ξάλμυρο, ο μπακαλιάρος ενδέχεται να είναι αρκετά αλµυρός) και ανακατεύουμε απαλά, να διασκορπιστούν ομοιόµοφρα τα υλικά.

Πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Αλείφουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε ένα στρογγυλό φύλλο, πάχους 3 χλστ. και διαμέτρου 3 – 4 εκ. μεγαλύτερης από το ταψί.
Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και την καλύπτουμε με ένα κουτάλι.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων με τα κομμάτια που προεξέχουν και καλύπτουμε περιμετρικά τη γέμιση.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το φύλλο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί από κάτω το φύλλο.
Σερβίρουμε τη πίτα χλιαρή.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα