Ό,τι πρέπει για ένα περιποιημένο πρωινό
Το «ολλανδικό μωρό» είναι ένα αμερικανικό είδος ψητής κρέπας, εντυπωσιακής στην εμφάνιση, χορταστικής και τόσο ευέλικτης γευστικά, που τη φτιάχνουμε με ό,τι φρούτα θέλουμε, εδώ πρωταγωνιστούν οι φράουλες.
Υλικά
- Φράουλες
- 1/3 κούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 450 γρ. φράουλες, καθαρισμένες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
Χυλός
- 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 5 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 1 κούπα φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
- σαντιγί και κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για να ετοιμάσουμε το dutch baby με φράουλες διαλέγουμε το πιο βαρύ τηγάνι που διαθέτουμε, κατά προτίμηση μαντεμένιο ή ό,τι τηγάνι έχουμε, αλλά με μεταλλικό χερούλι ώστε να μπαίνει και στον φούρνο.
- Το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.
Φράουλες - Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να αναμειχθούν και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
- Βάζουμε τις φράουλες σε άλλο, μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στο προθερμασμένο τηγάνι (που βρίσκεται μέσα στον φούρνο) και το αφήνουμε να λιώσει για 1-2 λεπτά, αλλά χωρίς να καεί.
- Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο και σκορπίζουμε εκεί ομοιόμορφα το μεγαλύτερο μέρος από την αρωματισμένη ζάχαρη.
- Πάνω στη ζάχαρη τακτοποιούμε τις φράουλες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ψήνουμε τις φράουλες για 10 λεπτά.
- Χυλός (τον ετοιμάζουμε όσο ψήνονται οι φράουλες):
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Στο μπολ που είχαμε τις φράουλες, χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή με σύρμα μέχρι να αφρίσουν λίγο.
- Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μείγμα αλευριού μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό αφράτο και λείο.
- Μόλις περάσει το δεκάλεπτο ψήσιμο της φράουλας, βγάζουμε προσεκτικά (για να μην καούμε) το τηγάνι από τον φούρνο και περιχύνουμε τις φράουλες με τον χυλό.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και φουρνίζουμε ξανά.
- Ψήνουμε το dutch baby για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι ο χυλός να στερεοποιηθεί, να ροδίσει, να φουσκώσει και να ανασηκωθεί στα τοιχώματα του τηγανιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο – BOAK: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από τροχαίο
Κλιματική Αλλαγή: Παγκόσμια ανησυχία για τα συχνότερα «κύματα ακραίας ζέστης» και πλημμύρες
Η σωστή χρήση του παγκόσμιου χρέους
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα