Το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινά σήμερα στις 7 το απόγευμα με την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, που θα περιλαμβάνει παρέλαση των εθνικών ομάδων, ομιλίες και μουσικοχορευτικά δρώμενα
Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (26/4), με τους αγώνες πάλης, η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής που φιλοξενεί το Ηράκλειο στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Αλικαρνασσού, στα Δύο Αοράκια.
Το παρών δίνουν 3.500 διαγωνιζόμενοι από 36 χώρες του κόσμου οι οποίοι, όπως επισήμανε χθες και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, θα αποδείξουν πως “οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, να αναπτύξουν νέα εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες στην πορεία τους ως αυριανοί επιστήμονες”.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό «η περιφέρεια στηρίζει τις εκπαιδευτικές δομές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και βεβαίως, ενισχύει το έργο των ερευνητικών κοινοτήτων, στην κατεύθυνση της προώθησης της καινοτομίας». Ο Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης επενδύει στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, «γιατί οραματιζόμαστε μια κοινωνία που εστιάζει στη μετάδοση της γνώσης και παράλληλα εφοδιάζει τα παιδιά μας με δεξιότητες του 21ου αιώνα». Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «τις επόμενες ημέρες, από το Ηράκλειο και την 3η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, οι διαγωνιζόμενοι θα καταφέρουν να αποδείξουν πως οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των μαθητών, να αναπτύξουν νέα εργαλεία και μεθόδους, οι οποίες θα αποδειχθούν χρήσιμες στην πορεία τους ως αυριανοί επιστήμονες».
Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινά σήμερα στις 7 το απόγευμα με την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, που θα περιλαμβάνει παρέλαση των εθνικών ομάδων, ομιλίες και μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Τρεις κατηγορίες, 19 αθλήματα
Οι ομάδες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, παίδων, εφήβων και ενηλίκων και θα διαγωνιστούν σε 19 αθλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η πάλη, η τοξοβολία, η σφαιροβολία, ο μαραθώνιος, το ποδόσφαιρο, η κωπηλασία και το πένταθλο. Παράλληλα, στη μοναδική online διαγωνιστική κατηγορία Έκθεση – Καινοτομία διαγωνίζονται 9 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για την πιο καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα.
Στο τέλος κάθε ημέρας ακολουθούν οι απονομές των τίτλων για τα α γωνίσματα της ημέρας και οι απονομές θα πλαισιωθούν από μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Η είσοδος στο κοινό είναι δωρεάν για όλες τις εκθέσεις, τα δρώμενα και τα αγωνίσματα από τις 09:00 ως τις 20:00.
3.500 διαγωνιζόμενοι από τις 36 χώρες
Ο Εμμανουήλ Βελιδάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O., επεσήμανε πως ο οργανισμός «είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί μαζί με τους συνδιοργανωτές μας και την Περιφέρεια Κρήτης τους 3.500 διαγωνιζόμενους από τις 36 χώρες του κόσμου. Η “σοφία” του ολυμπιακού πνεύματος ελπίζουμε να αναδειχθεί μέσα από τις προσπάθειες των νέων να υπερνικήσουν τις δυσκολίες της ανθρώπινης κίνησης ενός αθλητή με τα ρομποτικά τους “όπλα”. Στο ασταθές παγκόσμιο τοπίο ευελπιστούμε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα παράθυρο ελπίδας, καθώς το μέλλον θα αναδειχθεί τις ημέρες αυτές εδώ, στην Ελλάδα μας, στην Κρήτη μας, στο Herakleion Arena».
Παράλληλα θα γίνουν workshops για τον αγροτικό τομέα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και τη διασύνδεσή τους με τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική.
Την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, λίγο πριν την επίσημη τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης τεχνολογίας-καινοτομίας, καθώς και της έκθεσης «Κρήτη: Πολιτισμός και Οικοτεχνία», ενώ όπως τόνισε η Εύα Κατσαράκη, εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, η εταιρεία συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής και με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργανώνει έκθεση προβολής Τοπικών Προγραμμάτων CLLD LEADER των τεσσάρων Αναπτυξιακών εταιριών της Κρήτης (Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Αναπτυξιακή Λασιθίου, ΑΚΟΜΜ – Ψηλορείτης και Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) και παράλληλα workshops για τον αγροτικό τομέα, την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο και τη διασύνδεσή τους με τις νέες τεχνολογίες και τη Ρομποτική. «Στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αναδείξουμε στον επισκέπτη της διοργάνωσης την Κρήτη της ενδοχώρας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού καθώς και την αξία των τοπικών της προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε εκδήλωση με τίτλο “Τρώμε τοπικά” στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα», δήλωσε.
Η Σοφία το ρομπότ είναι στην πραγματικότητα μια σταρ
Ξεχωριστή παρουσία στους αγώνες θα έχει το πιο διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, η Sophia, η οποία θα βρεθεί στο κλειστό γυμναστήριο μεθαύριο Κυριακή το απόγευμα. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, η Sophia είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. “Είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. Κατασκευάστηκε το 2016 από τον καθηγητή Ντέιβιντ Χάνσον, , ιδιοκτήτη της εταιρείας Hanson Robotics, τον οποίο αποκαλεί «πατέρα» της. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετέχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.
Φωτ. kathimerini.gr
Μιλάει ελληνικά
Για την ακρίβεια η Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ, το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. Είναι το πρώτο ρομπότ που έχει λάβει ιθαγένεια (τη σαουδαραβική) και το πρώτο ρομπότ που κατέχει τον τίτλο της «Πρωταθλήτριας Καινοτομίας», τον οποίο της απέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη”. Μάλιστα, μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει, προσθέτουν, “μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες. Και θα την ακούσουμε να μιλάει στα Ελληνικά καθώς είναι μία από τις 20 γλώσσες που μιλά άπταιστα”.
Την Ολυμπιάδα Ρομποτικής στηρίζουν ακόμα η Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και ο Δήμος Μαλεβιζίου.
Διαβάστε επίσης:
Η παράσταση «Πλουμιστά Παραμύθια» στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου
Η Κρήτη «κατέρρεε» αλλά το κέτερινγκ… κέτερινγκ
Ηράκλειο: Παραδομένο στην αδιαφορία το ιστορικό ξενοδοχείο
ΜΙΝΩΑΣ 2024: Η… μαύρη τρύπα της άσκησης
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα