Style 23.05.2024, 1:52

Θεσπέσια συνταγή για πράσινο συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Μια εύκολη παρασκευή που θα τους ξετρελάνει όλους

Τώρα είναι η εποχή του! Για το θαυμάσιο αυτό γλυκό μαζεύουμε τα αρσενικά άγρια σύκα που βγαίνουν από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Υλικά

Κομμάτια: 100

  • 100 τμχ. πράσινα συκαλάκια, άγουρα (ορνοί)
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξινό (στο ράφι με τα μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής)
  • 1/2 λοβός φυσικής βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό)

Διαδικασία

  1. Για το συκαλάκι γλυκό του κουταλιού, ξεκινάμε βάζοντας να ζεσταθεί άφθονο νερό στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα συκαλάκια.
  2. Βράζουμε για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξαναβράσει το νερό. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε ανά τρία-τέσσερα στις παλάμες μας, για να φύγει το νερό που απορρόφησαν.
  4. Δεν ανησυχούμε αν «τσαλακωθούν» και χάσουν το σχήμα τους, γιατί θα το ανακτήσουν όταν τα ρίξουμε αργότερα στο σιρόπι.
  5. Πλένουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη.
  6. Ζεσταίνουμε μέχρι να κοχλάσουν και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πάρει πολύ απαλό ξανθό χρώμα.
  7. Ρίχνουμε τα συκαλάκια και το ξινό και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι στον βαθμό που θέλουμε – οι περισσότεροι προτιμούν κάπως αραιό το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας απαλά για να μη διαλυθούν τα σύκα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αμέσως αποστειρωμένα βαζάκια, που τα κλείνουμε ερμητικά και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι το γλυκό να κρυώσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για σπιτικό λαχταριστό παγωτό

Brownies γεμιστά με παγωτό

Συνταγή: Φτιάξτε σάντουιτς παγωτό εύκολα και γρήγορα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα