Του Δημήτρη Γερωμαρκάκη – Είναι κοινά αποδεκτό ότι από το 2019 και μετά έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την Ελληνική Οικονομία. Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως χώρα προκειμένου να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα εμπρός.
Νιώθω την ανάγκη να γράψω κάποια πράγματα για την ελληνική οικονομία, επηρεασμένος από την πρόσφατη έκθεση της κομισιόν αλλά και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο λόγω των επικείμενων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι από το 2019 και μετά έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την Ελληνική Οικονομία. Για το 2024 και το 2025 υπάρχει ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 2% που είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαική ένωση. Ένω αντίστοιχα και ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα μειωθεί αισθητά για το 2024 και 2025 όπου θα φτάσει το 2% από το 4,2% που ήταν για το 2023.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες έχει μειωθεί σημαντικά αν και παραμένει ακόμα υψηλός, και θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για περαιτέρω μείωση που αυτό προυποθέτει να παρθούν μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση δανείων. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τις εταιρικές επενδύσεις. Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αυτό αφενός τους δημιουργεί θέμα στην χρηματοδοτηση τους και αφετέρου οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες φοβούνται να κάνουν μεγάλα ανοίγματα στην αγορά, έχοντας πάντα στο μυαλό τους το φόβο για την επιβίωση τους, με σκοπό οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι πιο αργοί.
Υπάρχουν σημαντικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως χώρα προκειμένου να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα εμπρός. Θα πρέπει για παράδειγμα να εκμεταλλευτούμε στο έπαρκο όλα τα Ευρωπαικά κονδύλια όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν να τονώσουμε τις εξαγωγές μας και να στραφούμε και σε άλλους κλάδους της οικονομίας χωρίς να είμαστε μονοδιάστατοι έχοντας σαν βαριά μας βιομηχανία μόνο τον Τουρισμό.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλα όσα καταφέραμε ως χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το πρωτογενές πλεόνασμα με τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους είχε σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους του εξωτερικού ύστερα από πολλά χρόνια που η Ελληνική οικονομία θεωρούνταν βαρίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημήτρης Γερωμαρκάκης, οικονομολόγος
Διαβάστε επίσης
Προκλήσεις για την ελληνική γεωργία
Απόβλητα: Νέος δεσμευτικός κανονισμός για τις μεταφορές τους στην Ευρώπη – Η Ελλάδα;
Στηρίζοντας την ανάπτυξη του μηχανικού & την κοινωνική συνοχή
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα