Κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων έχει τα καλά και τα κακά στοιχεία της, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά… Και όσοι έχουν εργαστεί σε Οργανωτικές Επιτροπές Αγώνων μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Η τελετή έναρξης των Αγώνων του Παρισιού ξεπέρασε τη σφαίρα της κριτικής ως προς το αισθητικό μέρος της εκδήλωσης και πολύ γρήγορα πολιτικοποιήθηκε, με αντιπαραθέσεις και κριτικές από όλες τις πολιτικές πτέρυγες που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πρακτικές που θα ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν οτι βλέποντας την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα υποτιμήθηκε η νοημοσύνη τους. Ακόμα περισσότεροι, τελικά, «είδαν» τον Μυστικό Δείπνο και όχι αυτό που ήθελε να «δείξει» ο σκηνοθέτης.
Από μόνη της η επιλογή στην τελετή έναρξης να αναδείξεις αφηγήσεις ιστορικές, πολιβτικές, πολιτισμικές, με την πόλη του Παρισιού και τα πιο εμβληματικά του κτίρια σε συνδυασμό με το Σηκουάνα, ”από τα αποδυτήρια” εξασφαλίζει αντιδράσεις, αφού η εικόνα που σχηματοποιείται στα ακροατήρια, τα οποία έχουν συνηθίσει τελετές σε Στάδια είναι άγνωστη και, ο χρόνος προσαρμογής στη νέα συνθήκη ελάχιστος.
Ο σκηνοθέτης της τελετής δέχεται απειλές κατά της ζωής του όπως και κάποιοι από τους συντελεστές. Έχει επέμβει ο εισαγγελέας.
Και γιατί όλα αυτά; Επειδή κάποιοι/α κέντρα και το Κρεμλίνο επιμένουν ότι είναι ο Μυστικός Δείπνος και ότι η Αλγερινή δεν είναι γυναίκα…
Η περίπτωση της πυγμάχου
Με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (κόντρα στην Ομοσπονδία Πυγμαχίας) δόθηκε έγκριση σε δύο γυναίκες πυγμάχους που έχουν χρωμοσώματα ανδρών, αλλά βιολογικά είναι γυναίκες και στο παρελθόν δεν είχαν περάσει τα αποτελέσματα καταλληλότητας φύλου να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με άλλες γυναίκες.
Η ΙΒΑ ισχυρίστηκε ότι οι εξετάσεις των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ τα οποία είναι ανδρικά, αντί τα ΧΧ που έχουν οι γυναίκες. Οι αθλήτριες δεν είναι τρανς, ενδεχομένως όμως πρόκειται για ίντερσεξ άτομα στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους. Από την πλευρά της η ΔΟΕ υιοθέτησε πιο «ελαστικούς» κανονισμούς από αυτούς της IBA.
Όμως αυτές δεν είναι οι αξίες που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Ο Ολυμπισμός και οι αξίες του όπως τις οραματίστηκε και ο Κουμπερτέν δεν πρέπει να προάγουν τον αθλητισμό, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών πέρα και πάνω από τις κοινωνικές, πολιτικές και θρησκευτικές τους διακρίσεις;
Οι δύο γυναίκες αγωνίστηκαν. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό η Ιταλίδα εγκατέλειψε για να προστατεύσει τη σωματική της ακεραιότητα, όπως δήλωσε. Η πυγμαχία είναι αρχαίο και… δύσκολο άθλημα. Κάπως έτσι δεν είναι και νιώθουν οι αθλητές στα νοκ ντάουν; Προφανώς δεν ευθύνεται η συναθλήτριά της για την αποχώρησή της. Έτσι γεννήθηκε. Και αν σήμερα μιλάμε για κλιματική αλλαγή, ίσως σε λίγα χρόνια θα μας προβληματίσει το θέμα της κοινωνικής αλλαγής. Γιατί αν στο βωμό της ισότητας των φύλων η κοινωνία έχει την πλάτη της γυρισμένη σε ο,τι περιορίζει τα δύο φύλα, στον αθλητισμό τα όρια της ανθρώπινης φύσης είναι διακριτά και υπηρετούνται, ανεξαρτήτως και ανεξαιρέτως. Και η φύση γνωρίζει, προβλέπει και δρα και με αυτοσυντήρηση οποτεδήποτε χρειαστεί, αν νιώσει ότι απειλείται, αν ποτέ αλλάξει το κοινωνικό της (ανθρώπινο) τοπίο.
Περι συμπερίληψης
Η «συμπερίληψη» ως αξία δεν υπάρχει στις αρχές του Ολυμπιακού Πνεύματος; Αν δεν αναδείκνυαν οι Γάλλοι τη συμπερίληψη – όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται – και την woke-lgbtq-queer κουλτουρα, τότε ποιοι;
Αναμφισβήτητα, η κριτική πρέπει να γίνεται. Κρίνουμε, ωστόσο, ως θεατές, ως αθλητές, ως φίλαθλοι, ως διοργανωτές, ως κάτοικοι, ως επιχειρηματίες, ως φορολογούμενοι; Με διαφορετικά κριτήρια κρίνει ο καθένας μας. Αλλά το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να διαχωρίζουμε τις απόψεις μας από τα στοιχεία.
«Τεμπέληδες Έλληνες»
Αποδέκτες συκοφαντικών σχολίων έγιναν και οι Ελληνες το 2004. Μην ξεχνάτε τι έγραφε ο διεθνής Τύπος μέχρι και την ημέρα την έναρξης. Πόση αμφισβήτηση χωρίς στοιχεία, πόσα στερεότυπα για τους τεμπέληδες Έλληνες, και πόσες προσβολές.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ο σκηνοθέτης υλοποιούσε μια «παρωδία του Μυστικού Δείπνου», θα υπήρχε έστω και ένα mail για αυτό. Ένα κείμενο, ένα storyboard, με συνεργάτες κ.λπ.. Επίσης, κάτι τόσο σημαντικό όπως η τελετή έναρξης δεν θα είχε παρουσιαστεί και εγκριθεί: από την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού, από τη γαλλική κυβέρνηση, από τη ΔΟΕ, με ενημέρωση και των μεγάλων «υποστηρικτών-χορηγών» που «συνυπογράφουν» το εγχείρημα;
Πέρα από το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης όχι απλώς το αρνήθηκε κατηγορηματικά, όχι μόνο εξήγησε τι αποτυπώνει η σκηνή αλλά ανέλυσε και τη βαθιά του πίστη στην Συμπεριληψη, και την αξία της συμμετοχής στους Αγώνες χωρίς διακρίσεις. Λέτε να ήθελε να πλήξει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Καθολικής Γαλλίας;
Ακόμα και αν έτρεξε στα σοσιαλ μίντια μια καμπάνια παραπληροφόρησης από γνωστά κέντρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να μην μπουν σε αυτό το γαϊτανάκι παρά το γεγονός ότι είδαν το Μυστικό Δείπνο αντί για τη Συμπερίληψη και διαφώνησαν με την αισθητική. Με τον τρόπο που έγινε. Αυτό είναι κατανοητό.
Σε τελική ανάλυση όμως οι Γάλλοι αυτοπροσδιορίζονται από το Liberte, Egalite, Fraternite, όπως εμείς προσδιοριζόμαστε από τη γαλανόλευκη με τον σταυρό την ορθοδοξία και την αρχαία ελληνική παράδοση.
Οι Γάλλοι, αποφάσισαν να πουν κάτι που για αυτούς είναι σημαντικό. Κάποιοι συμφωνούμε. Κάποιοι διαφωνούμε. Με το μήνυμα. Δεν μπορούμε όμως να κινούμαστε χωρίς δεδομένα, να απορρίπτουμε γραπτά κείμενα, εξηγήσεις, γνωστές διαδικασίες κ.ο.κ. Σήμερα μπήκαν κάποιοι στο στόχαστρο. Αύριο μπορεί να είμαστε (πάλι) εμείς.
Όπως συνέβη με την Αθήνα 2004, η οποία σε λιγότερο από 10 ημέρες (13 Αυγούστου 2004) έχει τη μεγάλη επέτειο!
Θα επανέλθουμε…
Διαβάστε επίσης
Ο πόλεμος έχει πλέον και «δράκο»
Καταλύτης για την ανακύκλωση το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα