Style 13.08.2024, 3:55

Φανταστικό κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη και χωρίς αλεύρι

Mπορεί να γίνει τούρτα γενεθλίων!

Το γλυκό σοκολάτας είναι πασπαρτού αφού με το ίδιο μείγμα γίνεται φανταστικό κέικ σοκολάτας ή τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα. Είναι εύκολη συνταγή γλυκό σοκολάτας χωρίς αλεύρι για τους λάτρεις της σοκολάτας. Γίνεται με όποιο ξηρό καρπό σου αρέσει, αμύγδαλο, φουντούκι ή καρύδια.

Υλικά

Για το κέικ

  • 6 αυγά
  • 180 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 γρ. σοκολάτα
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο κακάο ή αντικολλητικό χαρτί

Προετοιμασία

  • Για το απόλυτο γλυκό σοκολάτας ψιλοκόβουμε την σοκολάτα (60% περιεκτικότητα σε κακάο ή παρόμοια).
  • Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Χωρίζουμε τα αυγά σε διαφορετικά μπολ.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 23 ή 25 εκατ.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

Για το κέικ σοκολάτας

  • Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, με καθαρά εργαλεία, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα για 3 – 4’ περίπου σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να κάνουν σώμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά την μισή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ περίπου, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ.
  • Βγάζουμε την μαρέγκα σε ένα μπολ και την κρατάμε στην άκρη.
  • Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 4-5’ μέχρι να σχηματιστεί κρέμα από το βούτυρο και η ζάχαρη. Πρέπει να λιώσει η ζάχαρη στο χτύπημα.
  • Προσθέτουμε 1-1 τους κρόκους, την βανίλια και το αλάτι.
  • Όταν ομογενοποιηθούν τα αυγά προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και την λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύουμε.
  • Τέλος με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο κέικ σοκολάτας.
  • Αναδιπλώνουμε προσεκτικά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
  • Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’ μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο και να μην είναι ρευστό.
  • Βγάζουμε το κέικ σοκολάτας από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως.
  • Το σερβίρουμε σκέτο με λίγη ζάχαρη άχνη ή το γαρνίρουμε με γκαναζ ή βουτυρόκρεμα σοκολάτας

Μυστικά επιτυχίας

  • Αντί για αμύγδαλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιο ξηρό καρπό θέλετε αρκεί να είναι αλεσμένος σε πούδρα.
  • Το γλυκό σοκολάτας πρέπει να κρυώσει για να ξεφορμαριστεί.
  • Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 4 ημέρες αρκεί να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να το σερβίρετε.
  • Διατηρείται στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες καλά σκεπασμένο. Ξεπαγώστε το μια νύχτα πριν στην συντήρηση του ψυγείου.
  • Μπορείτε με το ίδιο μείγμα να γίνει τούρτα γενεθλίων με σοκολάτα, γλυκό σοκολάτας για κάθε περίσταση και για όλα τα τραπέζια σας ή να φτιάξετε κέικ σοκολάτας σε φόρμα του κέικ 25 εκατ με τρύπα στη μέση.
  • Η φόρμα του κέικ θέλει καλό βουτύρωμα παντού και πασπάλισμα ολόγυρα με κακάο για να ξεφορμαριστεί σωστά αφού κρυώσει.
  • Στην φόρμα του κέικ θα παρατείνετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κέικ σοκολάτας και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Μετατρέψτε εύκολα όλες τις συνταγές από γραμμάρια σε κούπες και το αντίστροφο, με τον χρήσιμο δοσομετρητή.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα