Η ψευδαίσθηση του κομφετί
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα πορτοκάλια πωλούνται συχνά σε αυτά τα παράξενα κόκκινα δίχτυα; Λοιπόν, πρόκειται για ένα κόλπο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ για να ξεγελάσουν τις αισθήσεις σας και ελπίζουν να σας κάνουν να αγοράσετε περισσότερα φρούτα.
Ζουμερά πορτοκάλια ή μήπως όχι;
Το κόκκινο ή πορτοκαλί πλαστικό δίχτυ γύρω από τα φρούτα βοηθάει να δίνεται η εντύπωση ότι η φλούδα του πορτοκαλιού έχει πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα, κάνοντάς το να φαίνεται ζουμερό και ελκυστικό για τους καταναλωτές.
Αν το φρούτο είναι άγουρο, το χρωματιστό δίχτυ θα μειώσει την πρασινίλα του και θα ενισχύσει την πορτοκαλί του απόχρωση, κάνοντάς το να φαίνεται ώριμο και πιο λαχταριστό.Αντίστοιχα, τα λεμόνια συχνά τοποθετούνται σε κίτρινα δίχτυα για να ενισχυθεί το φυσικό τους χρώμα. Αν τα έβαζαν σε κόκκινα δίχτυα, θα έδειχναν πορτοκαλί και όχι τόσο συμβατικά ελκυστικά.
Ψευδαίσθηση κομφετί
Η αρχή αυτή βασίζεται στην «ψευδαίσθηση του κομφετί», ένα οπτικό φαινόμενο όπου η αντίληψη των χρωμάτων επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον τους. Σε αυτή την οπτική ψευδαίσθηση, μια μπάλα ουδέτερου χρώματος τοποθετείται μέσα σε ένα πλέγμα με γραμμές σε διαφορετικά χρώματα.
Όταν οι γραμμές ενός συγκεκριμένου χρώματος είναι στο προσκήνιο, το χρώμα της μπάλας φαίνεται να συγχωνεύεται με αυτό των γραμμών.Σε νέα μελέτη, ο ψυχολόγος Καρλ Ρ. Γκέγκενφούρτνερ από το Πανεπιστήμιο του Γκίσεν στη Γερμανία εξηγεί πώς το δίχτυ των πορτοκαλιών στα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύεται την ψευδαίσθηση του κομφετί.
Γράφει: «Αγοράζω πορτοκάλια για χυμό από την αγαπημένη μου πωλήτρια φρούτων, την Έλγκα, κάθε Σάββατο στην τοπική αγορά. Μια μέρα δεν είχε όμορφα, ώριμα πορτοκάλια, όπως ήταν αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του γερμανικού καλοκαιριού. Αργότερα, περνώντας από ένα σούπερ μάρκετ, φαινόταν ότι υπήρχε αφθονία ώριμων πορτοκαλιών και φυσικά, αγόρασα αρκετά, πακεταρισμένα βολικά σε ένα πορτοκαλί δίχτυ για εύκολη μεταφορά.»
«Στο σπίτι, όταν έβγαλα τα πορτοκάλια από το δίχτυ, συνέβη ένα θαύμα: κάθε πορτοκάλι, όμορφα χρωματισμένο μέσα στο δίχτυ, μετατράπηκε σε μια άθλια απόχρωση του πράσινου!» συνεχίζει ο Γκέγκενφούρτνερ.Παρουσίασε επίσης αποδείξεις για την υποστήριξη της θεωρίας του, με τη μορφή φωτογραφιών που δείχνουν κάποια παραπλανητικά πορτοκάλια.
«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αφομοίωση του χρώματος από μόνη της παρέχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα στην εμφάνιση του χρώματος, μετατρέποντας το πρασινωπό πορτοκάλι σε ένα όμορφο πορτοκαλί. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι πωλητές φρούτων έχουν συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός εδώ και πολύ καιρό. Κοιτάζοντας γύρω σε τυπικά σούπερ μάρκετ, είναι εύκολο να δει κανείς ότι φρούτα και λαχανικά (π.χ., λεμόνια, κρεμμύδια, κολοκύθια, ή ακόμη και πατάτες) συσκευάζονται συνήθως σε δίχτυα που είναι στο χρώμα των τέλειων δειγμάτων», καταλήγει η μελέτη.
Ουσιαστικά, ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να μας προσφέρει μια ομαλή, απρόσκοπτη εμπειρία που μπορεί να κατανοηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οπότε, το οπτικό μας σύστημα είναι συντονισμένο ώστε να αντιλαμβάνεται την ομοιομορφία και τις ομαλές μεταβάσεις.
Όταν το κόκκινο δίχτυ τοποθετείται πάνω από ένα πορτοκάλι, ο εγκέφαλός μας συγχωνεύει τα γειτονικά χρώματα για να απλοποιήσει αυτό που βλέπουμε. Αν και δεν είναι γνωστό αν αυτό το τέχνασμα εξαπάτησης αυξάνει πραγματικά τις πωλήσεις των πορτοκαλιών, θα ενθαρρύναμε τους ερευνητές να ασχοληθούν με το ζήτημα.
Πηγή: foxreport.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα