Ατελείωτο το δράμα των κατοίκων του Βόλου, που έχουν δει την περιοχή τους να «πλημμυρίζει» από εκατομμύρια νεκρά ψάρια – Τοξική αντιπαράθεση και παρέμβαση Αρε
Το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια συνεχίζεται στον Βόλο, με τις προσπάθειες των Αρχών για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου να εντείνονται.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ έχουν ήδη απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όμως, τα νεκράψάρια είναι ακόμα πολλά.
Πλέον, οι κάτοικοι της περιοχής και οι καταστηματάρχες που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα ένα χρόνο μετά τον Daniel, θα έρθουν αντιμέτωποι και με ένα ακόμα πρόβλημα στον Παγασητικό, τα καρχαριοειδή.
Τα νερά ψάρια θα αποτελέσουν καλό… «τσιμπούσι» θηρευτών της θάλασσας, που υπάρχουν ήδη στον Παγασητικό, μεταξύ των οποίων και περιστασιακά καρχαρίες, αν δεν μαζευτούν έγκαιρα, όπως ανέφερε ο Χρήστος Τακλής θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Ο επιστήμονας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και προέβλεψε ότι πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και εντός της Κάρλας, γιατί μειώνεται το νερό και δεν επαρκεί για τα υπάρχοντα ψάρια, ο πληθυσμός των οποίων, αυξήθηκε λόγω του όγκου του νερού από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό από την Κάρλα, ήταν κάτι αναμενόμενο, που οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί, απλά συνέβη με πολύ μεγαλύτερο όγκο ψαριών που μπορούσε να δει το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στη λίμνη Κάρλα, στην οποία έχουν πέσει τα νερά, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί», επισήμανε ο βιολόγος.
Όσον αφορά στην κατάσταση στον Παγασητικό, ο κ. Τακλής ανέφερε ότι δεν ανέλαβε κάποιος την πρωτοβουλία να περιοριστεί ο όγκος των ψαριών από το να ξεβραστούν και να απλωθούν στον Παγασητικό, διότι οι αρμόδιοι έκαναν … «μπαλάκι» την ευθύνη μεταξύ τους.
Ο ίδιος είπε ότι με τις βροχές και τον αέρα που αναμένονται, τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται ήδη στον Κόλπο, θα εξαπλωθούν σε όλο τον Παγασητικό, ωστόσο δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός από την προσέλκυση θηρευτών που ήδη υπάρχουν στον Παγασητικό όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά κάποια είδη καρχαριών και τα νεκρά ψάρια, θα αποτελέσουν «τσιμπούσι» για τα είδη αυτά.
Το θέμα είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους, που μπορούν να πουν ότι μπαίνουμε στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι».
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.
Τοξική αντιπαράθεση για τα νεκρά ψάρια
Κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου υπέβαλε και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, προβάλλοντας τη ζημιά που έχει υποστεί η τοπική οικονομία. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Βόλου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συνεχίζουν να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης.
Σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε χθες παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου ζητώντας να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Η κ. Αδειλίνη ζητεί να ενημερωθεί για σειρά ζητημάτων: Αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοιχτό το θυρόφραγμα στη λίμνη Κάρλα και γενικά πώς ρυθμίζεται η λειτουργία του. Ποιοι έλαβαν την απόφαση και αν στάθμισαν τον κίνδυνο για τον Παγασητικό. Αν έπρεπε το θυρόφραγμα να κλείσει μόλις εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Και τέλος, αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από την Κάρλα και ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στον χείμαρρο Ξηριά.
Σημείο ταφής
Η ταφή ή όχι των ψαριών στον Ξηριά αποτέλεσε και την αιτία για τη νέα σύγκρουση ανάμεσα στον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Ο κ. Μπέος ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο βρίσκεται στο σημείο ταφής των ψαριών. «Ο Κουρέτας και η συμμορία του θάβουν τα ψάρια 500 μέτρα από τον Βόλο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κουρέτα «πολιτικό απατεώνα», «ξεφτιλισμένο» και πολλά ακόμη. Μάλιστα, ο κ. Μπέος προχώρησε σε μήνυση κατά του εργολάβου που, όπως ισχυρίζεται, επιχείρησε να θάψει τα ψάρια κοντά στη γέφυρα Διμηνιού.«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο.
Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή», απάντησε με δήλωσή του ο κ. Κουρέτας. «Απορώ πώς οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μη λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος». Οπως υποστήριξε, το μηχάνημα δεν επρόκειτο να θάψει τα νεκρά ψάρια στον Ξηριά, καθώς η Περιφέρεια έχει συμβληθεί με εταιρεία για τη διαχείρισή τους (καύση σε κλιβάνους). «Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου μιλάει για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό», κατέληξε.
Δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση ως προς το διάστημα που θα χρειαστεί για να καθαριστούν ο Παγασητικός και ο χείμαρρος Ξηριά.
Από τα πυρά του κ. Μπέου δεν ξέφυγε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Οπως υποστήριξε, η εισαγγελία δεν ασχολήθηκε με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2023. «Ενα χρόνο δεν έκανε τίποτα. Τώρα ξυπνήσατε; Οταν κάνει μήνυση κανένας χασοδίκης, αμέσως ενεργοποιείστε», ανέφερε. Στράφηκε, τέλος, και κατά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του λιμεναρχείου, που ζήτησαν να συμβάλει με τις δικές του ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τους «κοπρίτες».
Την ίδια στιγμή, συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνέχιζαν και χθες τη συλλογή νεκρών ψαριών τόσο από τον χείμαρρο Ξηριά (όπου έχει τοποθετηθεί φράγμα ώστε να μην καταλήξουν στη θάλασσα) όσο και από τη θάλασσα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εκτίμηση ως προς το διάστημα που θα χρειαστεί για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, με τη δυσοσμία στην περιοχή να είναι πολύ έντονη. Επίσης, εκκρεμούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τα αίτια θανάτου τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα