Κόσμος 12.09.2024, 15:00

Παρέμβαση Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις – «Κλειδώνει» η απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Η ελληνική πλευρά φέρεται να δεσμεύτηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισόποσα στις δύο χώρες – Παρέμβαση υπέρ του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Ελλάδα και Κύπρο

Το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα αν όχι αύριο Παρασκευή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της επίμαχης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Κύπρος πράγματι θα τηρήσει τη νέα προφορική συμφωνία που προέκυψε στην προχθεσινή σύσκεψη και καταβάλλονταν προσπάθειες χθες να διατυπωθεί και γραπτώς ώστε να «κλειδώσει» και να βγάλει το πολύπαθο έργο από το «πάγο».

Αυτό εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ενώ στο κάδρο τοποθετείται και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν, ο οποίος εξέφρασε στον Κύπριο ομόλογό του τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του έργου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», έπειτα από υπαναχωρήσεις και των δύο πλευρών, τα επίμαχα ζητήματα του γεωπολιτικού ρίσκου και του τρόπου ανάκτησης του κόστους στην κατασκευαστική περίοδο του έργου (περί τα 125 εκατ. στην 5ετία) διευθετήθηκαν στη σύσκεψη της Τρίτης. Η κυπριακή πλευρά φέρεται να δεσμεύτηκε να συμμετάσχει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, φέρεται να δεσμεύτηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισόποσα στις δύο χώρες (50%-50%) και όχι σε αναλογία 37% Ελλάδα – 63% Κύπρος που προβλέπει η διασυνοριακή συμφωνία για το έργο.

Παρέμβαση υπέρ του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Ελλάδα και Κύπρο

Τη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν στον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου. Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Κοέν υπογράμμισε την αξία που έχει για τη χώρα του ο «Great Sea Interconnector», ένα «πρωτοπιοριακό έργο» που θα «ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Κοέν:

«Μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Υπογραμμίσαμε τις ισχυρές σχέσεις και τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου «Great Sea Interconnector» για το Ισραήλ.

Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε ποικίλες ενεργειακές αγορές και ενισχύει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο».

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νοάμ Κατζ, ο οποίος σημείωσε πως «ο Great Sea Interconnector αποτελεί την πρώτη πραγματική υλοποίηση της εξέχουσας έννοιας της συνδεσιμότητας και των διαδρόμων».

Με τη νέα αυτή διευθέτηση αίρονται οι ενστάσεις της κυπριακής πλευράς για το κόστος που μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που το έργο σταματήσει λόγω γεωπολιτικών ή και άλλων εξωγενών παραγόντων.

Εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, μετά και την πρόσφατη δημόσια στήριξη του αμερικανικού παράγοντα που εκφράστηκε στη ΔΕΘ, είναι ότι δεν πρόκειται να ανακύψει κάποιο ζήτημα με την Τουρκία που θα θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, Αθήνα και Λευκωσία ήταν σε συνεχή επαφή σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καταβάλλοντας προσπάθειες να υπάρξει ένα τελικό γραπτό κείμενο συμφωνίας, ώστε αυτό να σταλεί στην Κύπρο το αργότερο σήμερα, για να λάβει στη συνέχεια την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, δίνοντας το πράσινο φως στη ΡΑΕΚ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ρυθμιστικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του έργου.

Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Τα πράγματα, σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν αυτή την αισιόδοξη τροπή μετά τη σαφή τοποθέτηση διά στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη στη σύσκεψη της Τρίτης ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί άλλες παρατάσεις και ότι είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο έργο εάν δεν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι η Αθήνα υποστηρίζει την πόντιση του καλωδίου GSI κυρίως «διότι αίρει την ενεργειακή απομόνωση» της Κύπρου. «Είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο γεωπολιτικό έργο.

Η Ελλάδα περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το έργο αυτό και διασφαλίζει ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί. Αλλωστε, ελληνική εταιρεία είναι η ανάδοχος εταιρεία που το έχει αναλάβει. Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου. Και αυτό το οποίο ακούω, ότι θα υποκύψει με τους Τούρκους, είναι μια απίστευτη υπερβολή.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα