Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Αυτές οι μελιτζάνες με την πληθωρική γέμιση με αρνίσιο κιμά και ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο είναι τέλειες για το κυριακάτικο τραπέζι. Μια κουταλιά γιαούρτι με πάπρικα και δυόσμο, τις δροσίζει και τις νοστιμίζει ακόμη πιο πολύ.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 8 μέτριες μακρόστενες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες
- 500 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα
- 150 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, σε κυβάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 30 ml χυμός λεμονιού
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε ψιλά καρέ
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
- 3 κουτ. σούπας χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις γεμιστές μελιτζάνες με αρνίσιο κιμά και χωριάτικα λουκάνικα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Κόβουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση και χαράζουμε χιαστί τη σάρκα τους.
- Τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι και τις βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με τη σάρκα προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τη σάρκα προς τα πάνω).
- Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
- Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά και τα λουκάνικα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε 60 ml από το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα γεμιστά να ροδίσουν.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και τον δυόσμο.
- Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας σε κάθε μελιτζάνα και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα