Style 17.09.2024, 23:06

Μελιτζανόπιτα με φέτα

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εύκολη και τραγανή μελιτζανόπιτα με πλούσια γεύση, για να ξεφύγετε από τις συνηθισμένες πίτες και να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και πεντανόστιμο.

Υλικά

Για την μελιτζανόπιτα με φέτα

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 φλάσκες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
  • 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. τραχανάς
  • 400 γρ. φέτα
  • 2 αυγά
  • Αλάτι
  • Λίγο μαϊντανό
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 εκατοστών.
  • Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι.
  • Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε 1/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά να μελώσουν οι μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά περίπου, να πιει τα υγρά της.
  • Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  • Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της.
  • Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα.
  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα τσαλακώνουμε ελαφρά.
  • Στρώνουμε το 4° φύλλο, ελαφρά σουρωμένο.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ισιώνουμε το πάχος της.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα, πάνω στην πίτα.
  • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε τσαλακωμένα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  • Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα