Κρήτη 20.09.2024, 11:54

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Σήμερα οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ μετά την πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη

Αισιοδοξία για το έργο της ηλεκτικής διασύνδεασης Κρήτης και Κύπρου – Αποφασίζει σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου

Η αποτύπωση της χθεσινής (19/9) επί της αρχής πολιτικής συμφωνίας στην Αθήνα μεταξύ του Κύπριου προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμέται σήμερα στις ρυθμιστικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), αναφορικά με το έργο της  ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI) .

Όπως ανέφερε χθες το cretatimes.gr, σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας για όλες τις εκκρεμότητες, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών βρέθηκε η «χρυσή τομή», καθώς αμφότεροι πολιτικοί αρχηγοί «συναντήθηκαν» στο μεγαλύτερο σκόπελο του εγχειρήματος, δηλαδή στις λεπτομέρειες της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου ως αρχικώς είχε συμφωνηθεί, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνάντησης, επαϊοντες του χώρου σημειώνουν πως τιποτε δεν έχει ακόμα κλείσει ακόμα ως προς το μετοχικό κεφάλαιο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας αναφέρεται ότι οι δύο χώρες ανέλαβαν τη πολιτική δέσμευση για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν λόγος για συμμετοχή των Κυπρίων στο έργο έπειτα από την αξιολόγηση της ανάλυσης κόστους – οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA) του ΑΔΜΗΕ από ξένο οίκο. Η απομάκρυνση από το συγκεκριμένο σενάριο «μεταφράζεται» από την ελληνική πλευρά ως αποδοχή της Κύπρου στη χρησιμότητα του καλωδίου και σηματοδοτεί την προθυμία της για τη συνέχιση του έργου.

Το ουσιώδες αυτής της δέσμευσης του Κυπρίου προέδρου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι «επιβεβαιώνεται η ωφελιμότητα του έργου και δεν τίθεται πλέον η αξιολόγησή της ως προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου».

Σήμερα η απόφαση της ΡΑΕΚ

«Δεν υπάρχει ενημέρωση κατά πόσο το CBCA θα τροποποιηθεί τελικά ή όχι για να ενσωματωθεί το αίτημα της κυπριακής πλευράς να επιμερίζεται 50-50 στους καταναλωτές των δύο χωρών το πρόσθετο κόστος πέραν του 1,94 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβασή του», αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη ΡΑΕΚ, η οποία θα πρέπει να τροποποιήσει τη ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε στις 2 Ιουλίου.

Στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί στην τηλεδιάσκεψη στις 2 Σεπτεμβρίου, η ΡΑΕΚ θα πρέπει να συμπεριλάβει στην απόφασή της:

  1. Την έναρξη παραχώρησης στον φορέα υλοποίησης (Great Sea Interconnector) εσόδων προς κάλυψη δαπανών του κατά το στάδιο της κατασκευής του έργου. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού.
  2. Τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12 όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα