«Το βιγκαν παστίτσιο που φτιάχνω είναι καλύτερο από το κανονικό» αναφέρει
Ο Παναγιώτης Μαγουλάς έγινε vegan μέσα σε ένα βράδυ, πήγε στο τηλεοπτικό show Dragon’s Den, κέρδισε τους επενδυτές και σε λίγο καιρό ξεκινά τη δική του επιχείρηση, ένα vegan «κρεοπωλείο».
Πάντα είχε βαθιά ενσυναίσθηση για τα ζώα, οπότε αυτό ήταν το έναυσμα να ακολουθήσει την vegan φιλοσοφία και να κάνει όσο λιγότερο κακό γίνεται στα πλάσματα γύρω του.
«Επειδή ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής, όταν έγινε αυτή η μετάβαση, ένιωθα πολύ χαρούμενος, είχα ενέργεια, γιατί πίστευα πως έκανα κάτι διαφορετικό που βοηθά το περιβάλλον, τα ζώα, τους ανθρώπους, ένιωθα σαν να βρήκα τη λύση σε όλα. Αισθανόμουν πολύ καλά μέσα σε αυτό και τα πρώτα χρόνια κύλησαν πολύ ωραία», λέει ο 26χρονος Πάνος Μαγουλάς, μιλώντας στο Reader.
Η ιδέα για το πρώτο vegan-οπωλείο
«Δεν έκοψα κάτι που με δυσκόλεψε στην καθημερινότητά μου, ίσα – ίσα η μετάβαση μου φάνηκε πολύ εύκολη, καθώς ήταν κάτι που ήθελα πολύ. Βέβαια επειδή τότε δεν γνώριζα τίποτα, έτρωγα πολύ πεζά φαγητά και ήταν δύσκολο το θέμα διατροφής».
«Όταν ξεκινάς μια οποιαδήποτε διατροφή και πόσο μάλλον μία που εξαλείφει βασικές τροφές που έχουμε στην καθημερινότητα, πρέπει να απευθυνθείς σε διατροφολόγο. Η διατροφή άμα την καταλάβεις, είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη. Γι’ αυτό μου αρέσει πολύ η ιταλική κουζίνα που έχει απλά και υγιεινά υλικά».
Μέσα στην πανδημία, ο ίδιος είχε την ιδέα, να δημιουργήσει ένα vegan-οπωλείο, δηλαδή σαν κρεοπωλείο με υποκατάστατα κρέατος και μάλιστα είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που το τολμά με τοπικά προϊόντα.
«Στην αρχή προσανατολιζόμουν να ανοίξω μαγαζί εστίασης με vegan street food, αλλά με τον κορονοϊό, που είχα χάσει και τη δουλειά μου, σκεφτόμουν εναλλακτικές. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να ανοίξω το πρώτο vegan κρεοπωλείο στην Ελλάδα, άμα καταφέρω να βρω το κεφάλαιο. Εντελώς τυχαία, ήρθε στη ζωή μου η εκπομπή του dragon’s den, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία.
Από τα προϊόντα που έχουμε, σίγουρα το σουβλάκι και τα κεφτεδάκια είναι αυτά που φεύγουν γρηγορότερα και είναι τα πιο αγαπητά. Το feedback που έχω γενικότερα, είναι πολύ θετικό και από κρεατοφάγους και από vegan. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προϊόντα ακόμα στην ελληνική αγορά και θέλω να παροτρύνω τον κόσμο να τα δοκιμάσει για την ποιότητα και τη γεύση τους».
Ο «Βέγκαν 269»
Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «Βέγκαν 269». «Το όνομα αυτό προέκυψε καθώς ο Βέγκαν είμαι εγώ, σαν να λέμε ο κρεοπώλης, ενώ το 269 είναι το ταμπελάκι που είχε πάνω του το πρώτο αγελαδάκι που σώθηκε στο Ισραήλ πριν το σφάξουν. Κι έτσι έχει μείνει στους χορτοφάγους ο αριθμός αυτός έχει αποτυπωθεί σαν κάτι θετικό».
Η βάση που χρησιμοποιεί στα προϊόντα του, είναι η σόγια. «Είναι το κρέας των vegan διότι είναι το μοναδικό όσπριο που έχει και τα εννέα αμινοξέα που δεν μπορεί ο οργανισμός να παράξει από μόνος του και πρέπει να καταναλώσει από το φαγητό, και μετά είναι η κινόα. Για εμένα η σόγια δεν θα πρέπει να εξαλείφεται από τη διατροφή μας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Έχει υπάρξει και μεγάλη προπαγάνδα σχετικά με το γεγονός ότι είναι γενετικά τροποποιημένη, αλλά εγώ έχω πιστοποίηση για όλα, έχω ευρωπαϊκή, μη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Ό,τι ζώο καταναλώσουμε είναι γενετικά τροποποιημένο, αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Το κοτόπουλο ήταν το 1/4 στο βάρος, το οποίο έπαιρνε σε δύο χρόνια, όχι σε δύο εβδομάδες».
Τον επόμενο καιρό, τα προϊόντα του θα μπουν σε πολλές μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ενώ ήδη στην Αττική υπάρχουν ήδη μαγαζιά που τα προμηθεύονται. Βέβαια, μπορεί οποιοαδήποτε να παραγγείλλει μέσω της ιστοσελίδας ovegan269.gr. Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα, θα δει τα προϊόντα, μαζί με τη φράση «το είπαν κρέας και ας μην είναι», όμως φαίνεται σαν αληθινό κρέας. Ως vegan chef, η αγαπημένη του συνταγή είναι το παστίτσιο. «Το βιγκαν παστίτσιο που φτιάχνω είναι καλύτερο από το κανονικό».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Για μια επιχείρηση που έχει κλείσει μόλις έξι μήνες, εξαπλώνεται ραγδαία. Ήδη τα προϊόντα του ταξιδεύουν από τη Γερμανία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, και τώρα κοιτάει για franschise για το εξωτερικό. «Στα 24 σπούδαζα vegan chef και δεν έχω ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα έγιναν όλα, η σελίδα, το vegan-οπωλείο, τα βραβεία που έχω πάρει σαν chef σε competitions. Κάθε χρονιά αλλάζουν όλα πολύ. Είναι ωραίο τα όνειρα να παίρνουν υπόσταση».
Πηγή: reader.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα