Αστική πλαζ σχεδιάζει ο δήμος Ηρακλείου
Την ευκαιρία στους Ηρακλειώτες να απολαμβάνουν ξανά τα μπάνια τους , όπως γινόταν πριν από μερικές δεκαετίες στον όρμο Δερματά θέλει να δώσει ο δήμος Ηρακλείου, μέσα από ένα διπλό έργο που περιλαμβάνει την αντιδιαβρωτική προστασία της ακτογραμμής και τη διαμόρφωση αστικής πλαζ.
Σε πρώτη φάση, θα αναχαιτιστεί ο έντονος κυματισμός στον όρμο του Δερματά, θα “θωρακιστεί” η περιοχή απέναντι στο φαινόμενο της διάβρωσης ενώ σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί μια αστική πλαζ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Στόχος είναι να να εξασφαλιστεί μια κατάλληλη αστική πλαζ που θα προσελκύει τους δημότες, και ιδίως τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης , που θα έχουν την ευχέρεια να πηγαίνουν με τα πόδια για ένα δροσερό…μπανάκι , σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους.
Μετά από αρκετές περιπέτειες και καθυστερήσεις, η φιλόδοξη παρέμβαση στον έντονα «πληγωμένο» από το φαινόμενο της διάβρωσης όρμο του Δερματά φαίνεται ότι ετοιμάζεται να μπει στις «ράγες» καθώς εγκρίθηκαν οι σχετικές μελέτες, ακτο-μηχανική και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων . Η περιβαλλοντική μελέτη πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που γνωμοδότησε θετικά , θέτοντας ωστόσο και μια δέσμη όρων τόσο κατά τη φάση υλοποίησης, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου.
Οι όροι αφορούν κατά βάση στην προσεκτική αναπλήρωση της ακτογραμμής, ώστε να μην αλλοιωθεί ο γεωλογικός-μορφολογικός σχηματισμός της ακτογραμμής στον όρμο του Δερματά, στην εξασφάλιση της ομαλούς συνέχισης των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και πρωτίστως της διέλευσης πεζών και οχημάτων με την αποφυγή κυκλοφοριακής επιβάρυνσης επί της παραλιακής λεωφόρου, η προστασία της ιχθυο-πανίδας και της βιοποικιλότητας της περιοχής κ.λπ.
Μετά τις θετικές εγκρίσεις από τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, στη Λότζια έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας της δημοπράτησης του έργου. Βεβαίως οι διαδικασίες απαιτούν αρκετό χρόνο, με την δημοπράτηση να οριοθετείται χρονικά για το 2025.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί οι «σκόπελοι» του παρελθόντος…Θυμίζουμε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο έμπλεξε στη συνέχεια σε γραφειοκρατικές και δικαστικές περιπέτειες. Οι σοβαρές περιπέτειες ήταν κι εκείνες που ανάγκασαν τη δημοτική αρχή Ηρακλείου να πάρει την δύσκολη απόφαση να βάλει μπρος από την αρχή όλες τις διαδικασίες δρομολόγησης του έργου, με τις μελέτες, τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.
Ως προς το τεχνικό σκέλος της παρέμβασης, με βάση τον τελικό σχεδιασμό, όπως επικυρώθηκε από τις μελέτες, το πρόβλημα της διάβρωσης στον Δερματά θα αντιμετωπιστεί με την τεχνητή αναπλήρωση του παραλιακού μετώπου, που θα προστατεύεται από δύο ύφαλους-κυματοθραύστες, μήκους 200 και 250 μέτρων αντίστοιχα.
Η αναπλήρωση της ακτής, ως προς την έκταση και τη μορφολογία της, θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην καταργείται και να μην αλλοιώνεται ο σχηματισμός της ακτογραμμής, δηλαδή της εσοχής του κόλπου Δερματά, ο οποίος αποτελεί φυσικό γεωγραφικό-μορφολογικό σχηματισμό και διαχρονικό στοιχείο του τοπίου στη συγκεκριμένη θέση.
Μέρος των υλικών που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου θα εξασφαλισθεί από τις εκσκαφές κατασκευής του ίδιου έργου. Τα υπόλοιπα απαιτούμενα για την κατασκευή του έργου υλικά μπορούν να εξασφαλισθούν από νομίμως λειτουργούντα λατομεία της ευρύτερης περιοχής, τα οποία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με την απαιτούμενη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή άλλες νόμιμες πηγές αδρανών υλικών, όπως πλεονάζοντα υλικά εκσκαφών άλλων έργων, που διαθέτουν σχετική αδειοδότηση, συλλογικά συστήματα διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα