Style 21.10.2024, 23:36

Αγριογούρουνο στιφάδο

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Ρωμαλέοι συνδυασμοί σε ένα ρουστίκ πιάτο, αγριογούρουνο στιφάδο. Το σερβίρουμε με ένα αφράτο πιλάφι ή με πουρέ.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1.500 γρ. σπάλα από αγριογούρουνο, σε μέτρια κομμάτια

Για τη μαρινάδα

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο

Για το μαγείρεμα

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 1⁄2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  • 100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κρεμμυδάκια

  • 600 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, με τη φλούδα τους, μουλιασμένα σε νερό και 2-3 κουτ. σούπας ξίδι για όλο το βράδυ
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για το αγριογούρουνο στιφάδο ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.
  2. Προσθέτουμε το κρέας, ανακατεύουμε με τα χέρια για να καλυφθούν καλά τα κομμάτια, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
  3. Την επόμενη μέρα: Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  4. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, χωρίς να το σκουπίσουμε (φυλάσσουμε τη μαρινάδα κατά μέρος), το βάζουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές, να κάνει κρούστα.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε νερό ώστε μόλις που να καλύψει το κρέας.
  6. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  7. Σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε μόνο τα στερεά υλικά, τα οποία ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας.
  8. Προσθέτουμε τον πελτέ, τα ντοματάκια, το θυμάρι και λίγο ακόμη νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα.
  9. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.

Κρεμμυδάκια

  1. Παράλληλα, στραγγίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Τα σκουπίζουμε καλά.
  3. Σε μια μέτρια, ρηχή κατσαρόλα (ή στο πιο μεγάλο μας τηγάνι) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν κατά τόπους.
  4. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μία δόση από το ζουμί της κατσαρόλας όπου μαγειρεύεται το αγριογούρουνο και το ρίχνουμε στα κρεμμυδάκια.
  5. Προσθέτουμε τα γαρίφαλα και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  6. Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του αγριογούρουνου, αδειάζουμε όλο το μείγμα των κρεμμυδιών στην κατσαρόλα με το κρέας, τη σείουμε (δεν ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια) και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό με τηγανητές πατάτες ή με πιλάφι.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα