Πώς θα καταλάβετε ότι είναι fake τα μηνύματα απάτες που σαρώνουν το Ηράκλειο
Δεν είναι λίγες οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών στο Ηράκλειο, με δήθεν μηνύματα από συγγενείς που ζητούν από τους ανυποψίαστους αποδέκτες να επικοινωνήσουν άμεσα.
Αν ειδοποιηθείς για μήνυμα στο τηλέφωνο και διαβάσεις «Μπαμπά, γράψε μου στο Viber τώρα. Νέος αριθμός 69…». Αυτό το μήνυμα είναι απάτη. Αποστέλλεται από αγνώστους που προσποιούνται ότι είναι το παιδί του θύματος, με στόχο να προκύψει διάλογος μέσω Viber και στη συνέχεια να του αποσπάσουν χρήματα, λαμβάνοντας τον αριθμό OTP, με την πρόφαση επείγουσας ανάγκης.
Οι επιτήδειοι θα σας στείλουν ένα μήνυμα στο οποίο θα σας γράφουν κάτι για να τραβήξουν την άμεση επείγουσα προσοχή σας, όπως το παραπάνω SMS. «Βλέπουμε πολλές περιπτώσεις με ανθρώπους που υποδύονται παιδιά και συγγενείς, λέγοντας ”Μαμά, γράψε μου στο Whats App ή Μαμά γράψε μου στο Viber τώρα, δηλώνει αστυνομική πηγή στο cretaone.gr. Τα μηνύματα εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες ζητείται στον χρήστη να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.
Απάτες «smishing»
Μία από τις μεγαλύτερες απάτες που πρέπει να προσέχετε και προέρχεται από το κινητό σας τηλέφωνο είναι το «smishing». Στο «smishing»- ένας όρος που προέρχεται από τον συνδυασμό του «SMS» και του «phishing» – οι απατεώνες προσπαθούν να αποκτήσουν τις προσωπικές και τραπεζικές σας πληροφορίες μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων (sms) σε κινητές συσκευές. Προσποιούνται κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες με τις οποίες μπορεί να έχετε συνεργαστεί, κάποια υπηρεσία courier ή και συγγενείς.
Στις απάτες «smishing», το ύποπτο μήνυμα μπορεί να φαίνεται αθώο και έρχεται για παράδειγμα από εταιρεία ταχυμεταφορών και να λέει: «Δεδομένου ότι η διεύθυνση του πακέτου σας δεν έχει αριθμό σπιτιού, δεν είμαστε σε θέση να οργανώσουμε την παράδοση στο σπίτι σας. Παρακαλούμε ενημερώστε online». Ωστόσο μόλις κάνετε κλικ, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε ένα “τέλος επαναπαράδοσης” για να σας ξεγελάσουν και να δώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.
Για την αποφυγή τέτοιων απατών, οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απαντούν σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις. Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους και να αγνοούν συνδέσμους ή αριθμούς τηλεφώνων που περιλαμβάνονται στα μηνύματα. Επιπλέον, αν υπάρξει υποψία ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την τράπεζά τους και τις αρμόδιες αρχές.
Από την ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή, και οι χρήστες που τα λαμβάνουν καλούνται: να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ, καθότι σε καμία περίπτωση τα μηνύματα αυτά δεν είναι αληθινά.
Διεθνές κύκλωμα
Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα. Οι κυβερνοεπιθέσεις σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, τράπεζες και κρατικές υπηρεσίες αναδεικνύονται σε διεθνή μάστιγα. Τελευταία περίπτωση το διεθνές κύκλωμα που εξάρθρωσαν το FBI και η Europol, σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Νιγηρία, η Ρουμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών, υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.
Δείτε τι πρέπει να προσέξετε:
- Κοιτάξτε πόσοι ακόμη άνθρωποι έλαβαν το ίδιο κείμενο
- Να είστε επιφυλακτικοί σε ανεπιθύμητα μηνύματα που ζητούν τις πληροφορίες σας
- Να είστε καχύποπτοι σε κάθε ενέργεια που πρέπει να κάνετε αμέσως
- Κοιτάξτε πόσοι ακόμη άνθρωποι έλαβαν το ίδιο κείμενο
- Εάν το κείμενό σας για ένα δωρεάν δώρο ή μια ύποπτη δραστηριότητα εστάλη επίσης σε πολλά άτομα, να είστε καχύποπτοι.
Να είστε καχύποπτοι σε κάθε ενέργεια που πρέπει να κάνετε αμέσως
Οι απατεώνες θέλουν να σας κάνουν να κάνετε μια ενέργεια άμεσα για να μην έχετε χρόνο να σκεφτείτε. Γι’ αυτό φροντίστε να πάρετε μια ανάσα και να σκεφτείτε πραγματικά τι σας ζητούν να κάνετε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μπλοκάρετε τα μηνύματα «Smishing»
Μόλις εντοπίσετε ένα μήνυμα «smishing», μην το αφήσετε απλά στο φάκελο μηνυμάτων σας. Προχωρήστε στις παρακάτω ενέργειες για να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα:
- Αποκλεισμός ή φιλτράρισμα ανεπιθύμητων μηνυμάτων
- Κάντε αναφορά για «smishing»
- Αποκλεισμός ή φιλτράρισμα ανεπιθύμητων μηνυμάτων
- Μπορείτε να φιλτράρετε μηνύματα από άγνωστους αποστολείς στα τηλέφωνα της Apple πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια στα Μηνύματα.
- Μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να δείτε το Φιλτράρισμα αγνώστων αποστολέων και επιλέξτε το.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα