Style 25.11.2024, 23:30

Χριστουγεννιάτικοι Κουραμπιέδες με λάδι και ούζο

Αναλυτικά η συνταγή

Μια συνταγή για τους πιο τραγανούς και μυρωδάτους κουραμπιέδες που φτιάχνονται με ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας και μια μικρή ποσότητα ούζο.

Δείτε πως να τους φτιάξετε:

40′ προετοιμασία
35′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Κομμάτια: 65
2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο (ή ροδόνερο ή ανθόνερο)
1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
8 κούπες αλεύρι μαλακό
2 + 1/4 της κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στους 180°C για 5-7 λεπτά, χοντροσπασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο, για το ράντισμα
άφθονη ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
Για τους κουραμπιέδες με λάδι ξεκινάμε και στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ούζο (ή το ανθόνερο ή το ροδόνερο) με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα (προσεκτικά γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τα αμύγδαλα.
Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
Πλάθουμε περίπου 65 κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλούς και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για 30-35 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, μέσα στο ταψί.
Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο, όσο είναι ακόμη χλιαροί.
Σε επίπεδη επιφάνεια στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αραδιάζουμε εκεί τους ραντισμένους κουραμπιέδες.
Τους πασπαλίζουμε με λίγη από την άχνη, κοσκινισμένη, και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τότε τους τυλίγουμε καλά σε άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα