Ο σχεδιασμός του δήμου και της ΔΕΥΑΗ για μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης
Ο κύβος ερρίφθη για να ξεκινήσει μια προσπάθεια να «ξεδιψάσει» το Ηράκλειο με νερό από τον Αλμυρό , μιας και το φράγμα Αποσελέμη αποδεικνύεται μη αξιόπιστο αφού είναι εξαρτώμενο από τις καιρικές συνθήκες ενώ και οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει και εξαντλούνται, βγάζοντας πλέον νερό από πολύ μεγάλα και δαπανηρά βάθη…
Με την κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα, και τα επόμενα χρόνια να μοιάζουν ακόμα πιο δύσκολα από πλευράς ανομβρίας, στη Λότζια φαίνεται ότι το πήραν απόφαση πλέον πως πρέπει να ακουμπήσουν πάνω μια λύση που υπάρχει στο τραπέζι και συζητιέται εδώ και χρόνια αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ανενεργή, Ο λόγος για την πολυσυζητημένη αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού μέσω αφαλάτωσης . Τη συγκεκριμένη λύση της αφαλάτωσης την έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια ο γειτονικός δήμος Μαλεβιζίου, που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος των υδρευτικών αναγκών του
Από το 2023 μάλιστα ο δήμος Μαλεβιζίου παίρνει απευθείας νερό από τον Αλμυρό . Ο δήμος Ηρακλείου διαχρονικά καλοβλέπει την περίπτωση της αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμού. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια, από εποχής ακόμα δήμου Γαζίου είχαν γίνει κάποιες διερευνητικές συζητήσεις για μια διαδημοτική, ενδεχομένως, συνεργασία μεταξύ των 2 όμορων δήμων.
Μέχρι τώρα όλα αυτά είχαν μείνει σε φιλολογικό, περισσότερο επίπεδο. Φαίνεται ωστόσο πως ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης, της παρατεταμένης ανομβρίας που έχε οδηγήσει στο κλείσιμο της κάνουλας από το φράγμα Αποσελέμη από την μια και οι γεωτρήσεις που ολοένα και πηγαίνουν σε μεγαλύτερα βάθη , δείχνοντας ότι σιγά-σιγά στερεύουν μέτρησαν καθοριστικά για να «ζεσταθεί» άρδην το ενδιαφέρον του δήμου Ηρακλείου. Έχουν γίνει και νέες συζητήσεις με τον γειτονικό δήμο Μαλεβιζίου, σε συνεννόηση με τον οποίο χθες δόθηκε επίσημο σήμα εκκίνησης για την προσπάθεια αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ώστε το Ηράκλειο να καλύπτει κι από εκεί ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του σε νερό.
Το σήμα εκκίνησης το έδωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος επισκεπτόμενος την ΔΕΥΑΗ ζήτησε από την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης υπό τον πρόεδρο της Γιώργο Βουρεξάκη την διενέργεια προμελέτης για την περαιτέρω ενίσχυση της υδροδότησης από το πεδίο του Αλμυρού ποταμού με χρήση αφαλάτωσης, σε συνεννόηση και με τον Δήμο Μαλεβιζίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται τόσο η δημιουργία μονάδας όσο και τα δίκτυα μεταφοράς του νερού.
Βεβαίως η διενέργεια προμελέτης αποτελεί ένα πρώτο μονάχα βήμα και δεν προεξοφλεί ότι θα προχωρήσει όντως το εν λόγω εγχείρημα που έχει και υποστηρικτές και επικριτές. Αλλωστε και η πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ουσιαστικά έχει αποφανθεί ότι δεν είναι η πλέον δόκιμη η λύση της αφαλάτωσης στον Αλμυρό , επικαλούμενη το ζήτημα του μεγάλου κόστους.
Ωστόσο , διαφορετική άποψη έχουν στη ΔΕΥΑΗ και στο δήμο Ηρακλείου… Το cretaone.gr απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη ιδέα για το πλάνο του δήμου με βάση την εντολή του δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού ενώ μας έδωσε και το περίγραμμα κάποιων βασικών πτυχών της υπόθεσης.
«Ξεκινώντας από το πλέον βασικό που δεν αμφισβητεί κανείς , ο Αλμυρός ποταμός, που βεβαίως δεν πρόκειται για ποταμό αλλά για λίμνη για να είμαστε απολύτως ακριβείς, αποτελεί μια τεράστια προοπτική όχι μόνο για το Ηράκλειο αλλά για όλο το βόρειο μέρος του νομού Ηρακλείου . Από τον Αλμυρό οδηγούνται στη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων κοντά στα 1.000.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως! Πρόκειται για ασύλληπτη ποσότητα που καλύπτει το 50% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Κρήτη και η οποία έχει εντυπωσιάσει και την Ολλανδική εταιρεία που πραγματοποιεί τη συνολική μελέτη για το νερό στην Κρήτη. Το νερό αυτό αναμειγνύεται με θαλασσινό και μετατρέπεται σε υφάλμυρο.
Προσοχή λοιπόν σε κάτι σημαντικό. Όταν μιλάμε για αφαλάτωση από τον Αλμυρό δεν μιλάμε για την αφαλάτωση σε θαλασσινό αμιγώς νερό. Η αγωγιμότητα στον Αλμυρό είναι πολύ μικρότερη από την αγωγιμότητα σε έργα αφαλάτωσης πχ στο Ισραήλ, στην Κύπρο και άλλες περιοχές. Πολύ μικρότερη αγωγιμότητα σημαίνει αυτομάτως και πολύ μικρότερο κόστος. Δεν μιλάμε για κόστη της τάξης των 70, 80 -90 λεπτών του ευρώ ανά κυβικό όπως ισχύει αλλού και εκεί δικαίως θεωρείται πολύ ακριβή η αφαλάτωσης. Εδώ άλλωστε έχουμε έναν μπούσουλα και από το δήμο Μαλεβιζίου και εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα κόστος που θα κυμαίνεται σε αποδεκτά πλαίσια, στα 30-40 λεπτά ανά κυβικό. Δεν είναι παράλογο ή υπέρμετρο κόστος κι άλλωστε από αρκετές γεωτρήσεις σήμερα, τώρα που μιλάμε, που έχουμε πάει την άντληση σε μεγάλα βάθη, στα 400 μέτρα το κόστος έχει εκτοξευτεί στα 45 λεπτά ανά κυβικό » ανέφερε ο Γιώργος Βουρεξάκης και συνέχισε:
«Επίσης το κόστος θα είναι πιο μαζεμένο διότι αν προχωρήσει το εγχείρημα θα πάμε σε μονάδα σχετικά μεγάλη. Δεν μιλάμε δηλαδή για μονάδες όπως του δήμου Μαλεβιζίου, δυναμικής 3000 ή 5000 κυβικών νερού ημερησίως αλλά , στόχος μας είναι μια μονάδα πολύ μεγαλύτερη, δυναμικής στα 20.000-25.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Για να έχει ο κόσμος μια γενική εικόνα, το Ηράκλειο χρειάζεται χονδρικά γύρω στα 60.000 κυβικά νερό ημερησίως. Με μα τέτοια μονάδα θα καλύπτουμε κοντά στο 1/ 3 των αναγκών , συνεπώς θα καλύπτουμε και το κενό του Αποσελέμη όταν το φράγμα είναι άδειο ή σχεδόν άδειο και μας δίνει από λίγο ως καθόλου νερό. Στα συν της λύσης είναι ότι η μονάδα αφαλάτωσης δεν έχει το ρίσκο των καιρικών συνθηκών, της ανομβρίας όπως συμβαίνει με τον Αποσελέμη. Άρα θα μιλάμε για αξιόπιστη παροχή νερού. Όταν έχεις επίσης και τέτοιες λύσεις στην «φαρέτρα» σου, μπορείς να κάνεις και μια άλλη διαχείριση στις γεωτρήσεις . Να κλείσεις, να «ξεκουράσεις» κάποιες για μεγάλα διαστήματα».
«Όλα αυτά λοιπόν αποτελούν τις παραμέτρους για μια πρώτη θεωρητική εικόνα που έχουμε αλλά θα πρέπει να τα δούμε και πως τεκμηριώνονται . Αυτό ακριβώς θα κάνει η προμελέτη , στην οποία θα πάμε τώρα, όπως ακριβώς ζήτησε ο δήμαρχος . Η προμελέτη θα μας αποτυπώσει όλες τις πτυχές, τις τεχνικές παραμέτρους, τα κόστη, το τί ακριβώς μέγεθος μονάδας αφαλάτωσης πρέπει να φτιαχτεί. το πως θα μεταφέρουμε, επίσης, το νερό από την αφαλάτωση στον Αλμυρό στις δεξαμενές και στα δίκτυα μας . Θα δούμε επίσης στην πορεία και τον ρόλο του δήμου Μαλεβιζίου σε όλο αυτό. ‘Έχουν γίνει συζητήσεις. Υπάρχει μια θετική διάθεση από το γειτονικό μας δήμο. Βεβαίως, ο δήμος Μαλεβιζίου έχει δική του αφαλάτωση και καλύπτει ουσιαστικά τις δικές του ανάγκες , οπότε είναι πολύ πρόωρο αυτό τη στιγμή να μιλήσει κανείς για τη συνεργασία σε επίπεδο υποδομών , δαπανών κτλ.
Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε είναι σε αυτή τη φάση την προμελέτη. Να έχουμε αυτό το εργαλείο το σημαντικό . Από εκεί και πέρα προφανώς δεν υπερθεματίζουμε κάποια λύση ούτε την δαιμονοποιούμε, διότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα κάποια υπερβολικά πράγματα που υπάρχουν στο μυαλό πολλών ως προς την περίπτωση της αφαλάτωσης για τον Αλμυρό , ειδικά το ξεκαθαρίζω, λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας. Το θετικό είναι επίσης ότι και εκτός Ελλάδας και εντός υπάρχουν πολλές εταιρείες που ασχολούνται με την αφαλάτωση. Υπάρχει και τεχνογνωσία υψηλή αλλά και μεγάλη προσφορά , κάτι που σημαίνει λογικά και καλύτερες τιμές όταν έρθει η ώρα να γίνει το έργο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα