Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Αυτό το ζουμερό, ξηροκαρπάτο ιταλικό κέικ φτιάχνεται χωρίς αλεύρι, αρωματίζεται με εσπρέσο και ρούμι και έχει πλούσια γεύση. Και μακρά ιστορία έχει- κρατάει από το μακρινό 1897.
Υλικά
Μερίδες: 12-14
- 400 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 300 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 60 γρ. κακάο
- 6 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 90 ml καφές εσπρέσο (αν δεν έχουμε εσπρεσιέρα ή το ειδικό μπρίκι για εσπρέσο, φτιάχνουμε τον καφέ με στιγμιαίο εσπρέσο σε σκόνη)
- 70 ml μαύρο ρούμι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ – αν δεν βρούμε, το παραλείπουμε)
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την σαντιγί για συνοδευτικό
- 200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (πολύ κρύα)
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- κακάο για πασπάλισμα αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο στους 160°C, για 6-8 λεπτά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το ζουμερό κέικ με ξηρούς καρπούς, καφέ και ρούμι που λέγεται torta Barozzi προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22-24 εκ.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα μέχρι να τριφτούν σε όσο το δυνατόν πιο ψιλή σκόνη.
- Προσθέτουμε την κουβερτούρα και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να τριφτεί και η σοκολάτα σε πολύ ψιλά κομμάτια.
- Με ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το μείγμα αμυγδάλου-σοκολάτας, τον καφέ, το ρούμι και τα εκχυλίσματα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι το κέικ να σταθεροποιηθεί.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά.
Σαντιγί για συνοδευτικό
- Χτυπάμε, με το σύρμα του μίξερ, την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί μια όχι πολύ σφιχτή σαντιγί.
Σερβίρισμα
- Πασπαλίζουμε το κέικ με κακάο, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κάθε μερίδα με μία κουταλιά σαντιγί και λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα