Οικονομία 09.12.2024, 18:30

Ελαιόλαδο: Αργούν να πέσουν οι τιμές στο ράφι – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τιμή στον παραγωγό (βίντεο)

Δείτε τιμές παραγωγών σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες

«Φοβάμαι ότι θα αργήσει να προσαρμοστεί το ράφι στις τιμές παραγωγού», είπε ο γεωργοοικονομολόγος, εκδότης και πρόεδρος της 4Ε (Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας) Βασίλης Ζαμπούνης σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο και το κανάλι Ναυτεμπορική TV.

Ο κ. Ζαμπούνης, υπογράμμισε ότι μετά την κατάρρευση των τιμών του ελαιόλαδου το Νοέμβριο, οι τιμές παραγωγού κινούνται στο όριο των 5 ευρώ/κιλό, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλη διαφορά αυτής της τιμής και εκείνης που πληρώνει ο καταναλωτής, ο κ. Ζαμπούνης εξήγησε ότι εν μέρει, η διαφορά αυτή εξηγείται από τα αυξημένα κόστη της ελληνικής βιομηχανίας τυποποίησης (σε σύγκριση με της ισπανικής) και από τον αυξημένο ΦΠΑ που στην Ελλάδα είναι 13% ενώ στην Ισπανία είναι μόλις 2% – και θα διαμορφωθεί στο 4%, σταθερά στο εξής, από 1ης Ιανουσαρίου 2025.

Ωστόσο, η τελική τιμή καταναλωτή θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, όχι όμως κάτω από τα 7 ευρώ, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί (τα φρέσκα ελαιόλαδα δεν έχουν ακόμη βγει στα ράφια).

Ο κ. Ζαμπούνης πρότεινε ως συμφέρουσα για όλες τις πλευρές (παραγωγούς και καταναλωτές) λύση στις ανισσορροπίες και τις στρεβλώσεις της αγοράς το «5λιτρο του παραγωγού», δηλαδή ένα προϊόν με ετικέτα κάτι που συνεπάγεται νομική ευθύνη του παραγωγού για το περιεχόμενο και νόμιμο (ο 16κιλος τενεκές απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: olivenews.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα