Λιομάζωμα για γερά νεύρα – Αναζητούνται τουλάχιστον 10.000 εργάτες από τον πρωτογενή τομέα στο νησί
Το μείζον ζήτημα της έλλειψης των εργατικών χεριών για το Λιομάζωμα έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η ανομβρία και η ξηρασία στη φετινή ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα για να διασφαλίσουν το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό για το λιομάζωμα σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νησιού.
Οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, έχουν πάρει «φωτιά», προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλά μεροκάματα, μετακινήσεις, καφέδες και φαγητό, χωρίς ωστόσο σημαντικά αποτελέσματα για τους ελαιοπαραγωγούς, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η ανεργία αυξάνεται συνεχώς.
Η έλλειψη εργατικών χεριών και συνεπώς η αυξημένη ζήτηση για εργάτες γης, έχει μάλιστα εκτοξεύσει τα μεροκάματα στα ύψη συγκριτικά με το 2ο23, σε μια περίοδο που η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό μειώνεται σημαντικά, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα καθώς επίσης και ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.
Τα μεροκάματα αυτή την περίοδο ξεκινούν από 60 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 80 ευρώ, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ο οποίος όμως ταυτόχρονα φιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς για δήθεν εργαζόμενους που εκμεταλλεύονται την περίσταση και παίρνουν το μεγάλο πλέον, μεροκάματο χωρίς να το… «δουλεύουν».
Πολλές ελιές θα μείνουν αράβδιστες
Η περίοδος της συγκομιδής της ελιάς, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από ένα μήνα, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο, με τον κ. Ιερωνυμάκη να εκτιμάει πως θα μείνουν πολλές ελιές στους ελαιώνες της Κρήτης, αράβδιστες.
«Η ζημιά έχει γίνει ούτως ή άλλως από την παρατεταμένη ξηρασία που έκαψε πολλά ελαιόδεντρα κυρίως στην Ανατολική Κρήτη», τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης, ενώ πρόσθεσε «η ξηρασία που έκαψε πολλές ελιές σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών θα οδηγήσει πολλές οικογένειες, που στηρίζουν το εισόδημα τους από την συγκομιδή της ελιάς, να αναγκαστούν μέχρι να τελειώσει η ελαιοκομική περίοδος να μαζέψουν ότι μπορούν μόνες τους. Εκτιμώ ότι θα μείνουν πολλές ελιές αράβδιστες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λείπουν τουλάχιστον 10.000 εργάτες από τον πρωτογενή τομέα
Την ίδια στιγμή ο κ. Ιερωνυμάκης εκτίμησε ότι απουσιάζουν αυτή τη στιγμή συνολικά από τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη, δηλαδή από γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κ.α., τουλάχιστον 10.000 εργάτες, γεγονός που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία του νησιού.
Μάλιστα ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Για την Ποιότητα Ζωής της Υπαίθρου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, επανέλαβε τη θέση του για τη «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόταση που έχουμε κάνει από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και τον Στέλιο Βοργιά και δεν δώσει ισχυρά κίνητρα εργασίας, το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα επιλύεται, αλλά συνεχώς θα αυξάνεται» είπε ο κ. Ιερωνυμάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν λύνεται το πρόβλημα με εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες όπως Μπαγκλαντές, Πακιστάν κλπ, καθώς οι άνθρωποι είναι ανείδικευτοι, δεν γνωρίζουν τη δουλειά ούτε τη γλώσσα».
«Οι άνθρωποι που κάνουν αγροτική εργασία πρέπει να αμείβονται πολύ καλά. Να δοθούν ισχυρά κίνητρα εργασίας από το κράτος, χρήματα που τα δίνει ούτως άλλως ανούσια για να κάθονται οι άνθρωποι και οι νέοι στους καναπέδες» είπε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι που είναι στα κρίσιμα πόστα είναι άσχετοι, δεν έχουν καμία σχέση με τη γη και την αγροτική παραγωγή. Μπορεί να είναι καλοί λογιστές αλλά δεν γνωρίζουν τα ζητήματα καθώς δεν έχουν δουλέψει στον πρωτογενή τομέα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα