Οικονομία 16.12.2024, 14:30

10 Χρόνια «Μαζί, με στόχο την υγεία» – Δίχτυ προστασίας για απομακρυσμένους συμπολίτες μας

Η Alpha Bank συνεργάστηκε με την ΑΜΚΕ Άγονη Γραμμή Γόνιμη και άλλους φορείς και θέσπισαν το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία»

Εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο φτάνουν στην Ελλάδα με το όνειρο της Κρήτης στο μυαλό τους. Άλλοι το πραγματοποιούν για πρώτη φορά και άλλοι, όταν λένε «Ελλάδα», εννοούν το παλιό λιμάνι στα Χανιά, τις παραλίες στα Φαλάσαρνα ή στην Πρέβελη, τις τσικουδιές, τις λιχουδιές κι όλα τα καλά με τα οποία είναι ευλογημένο αυτό το μεγαλύτερο, περήφανο νησί μας.

Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι, ακόμα και στην Κρήτη όταν χειμωνιάζει και ο καιρός περιορίζει τις συγκοινωνίες, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν απομονωμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, βασικότερη από τις οποίες είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όσοι επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους, νιώθουν συχνά πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό ισχύει κυρίως στις ακριτικές περιοχές, στα νησιά της άγονης γραμμής και στις δυσπρόσιτες περιοχές της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Με σκοπό λοιπόν να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων σε τέτοιες περιοχές, το 2014, εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Alpha Bank συνεργάστηκε με την ΑΜΚΕ Άγονη Γραμμή Γόνιμη και άλλους φορείς και θέσπισαν το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία». Ένα πρόγραμμα συμμετοχικό τόσο ως προς τη δομή, το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, όσο και ως προς το πώς κατανέμεται η ωφέλεια που παράγει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, η οικονομική ανασφάλεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι παράγοντες που εξηγούν τις ανισότητες του τομέα υγείας στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι αυτές οι ανισότητες υπονομεύουν την ατομική και κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη, σκοπός της Τράπεζας μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να διασφαλίσει, στα άτομα που βιώνουν πιο έντονα αυτές τις ανισότητες, το ισότιμο δικαίωμα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και την οικονομική τους κατάσταση.

Έτσι, το πρόγραμμα Μαζί, με Στόχο την υγεία» σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε 4 κεντρικούς στόχους:

• Μείωση γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και ηλικιακών ανισοτήτων.
• Αποφυγή μετακινήσεων για καθημερινές ιατρικές πράξεις.
• Δυνατότητα ανταπόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος.
• Ενίσχυση της ποιότητας ζωής και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών της ελληνικής περιφέρειας.

Παράλληλοι στόχοι είναι να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας, και αποτελεσματικότερη καθημερινή λειτουργία κάθε μονάδας. Επιπλέον, καλύπτονται οι ανάγκες κοινωνικών φαρμακείων και μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, με σκοπό το Πρόγραμμα να είναι πιο συμπεριληπτικό και να επεκταθεί σε κατεξοχήν ευάλωτες ομάδες.

Ο πρώτος κύκλος του «Μαζί, με στόχο την υγεία» ξεκίνησε το 2014 σε Κάσο, Νίσυρο, Τήλο και Λειψούς και ολοκληρώθηκε το 2021, έχοντας επεκταθεί στο μεταξύ σε 70 νησιά.

Μάλιστα, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Μελέτης Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου του Προγράμματος, που είχε πραγματοποιηθεί, το 2022, στην Ηρακλειά, συμμετείχαν γιατροί και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Νάξο, το Μεγανήσι και τις Οινούσσες, αποτυπώνοντας την ευρεία και πανελλαδική διάστασή του. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος στάθηκε στις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της πολυετούς δραστηριοποίησης της Alpha Bank στον χώρο της Υγείας: «Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την αγάπη και την προσπάθεια των φορέων για συνεργασία και προσφορά. Αναπτύσσονται σχέσεις που διαρκούν στο χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι, βλέποντας αυτή την προσφορά, αποκτούν και οι ίδιοι κίνητρο για την παραμονή τους στα νησιά».

Η καινοτομία του Προγράμματος έγκειται και στο γεγονός ότι ο εξοπλισμός που παραδίδεται στις δομές καθορίζεται βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών και ελλείψεων που έχει ο εκάστοτε φορέας. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία επικοινωνίας και καταγραφής των αναγκών παίζει η συνεργασία που έχουν τα τοπικά καταστήματα της Τράπεζας, με τους επικεφαλής των δομών και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη.

Από το 2022, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενισχύοντας τον κοινωνικό του αντίκτυπο. Στον νέο αυτό κύκλο εντάσσονται Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων & ΑΜΕΑ και Κοινωνικά Φαρμακεία, προκειμένου να στηρίξει και να δώσει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» έτυχε ευρείας αποδοχής από τους κατοίκους.

Ειδικότερα:

• Το 97% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχε στη μελέτη συμφώνησε ότι ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός που προσφέρθηκε ήταν αναγκαίος για τη λειτουργία των κέντρων υγείας και χρήσιμος για την παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους.

• Το 91% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των δομών υγείας δήλωσε ότι η δωρεά συνέβαλε στη διευκόλυνση της καθημερινής εργασίας που προσφέρει.

• Το 98,4% των εργαζομένων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων συμφώνησε ότι η δωρεά που προσφέρθηκε ήταν χρήσιμη για την παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους,

• Το 83,3% των εργαζομένων/εθελοντών στα Κοινωνικά Φαρμακεία δήλωσε ότι χάρη στη δωρεά της τράπεζας καλύφθηκαν βασικές ανάγκες των ωφελούμενων του φορέα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το πρόγραμμα έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στη δυνατότητα ανταπόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκε η κοινωνική αξία του προγράμματος με τη μεθοδολογία Social Return on Investment (SROI), η οποία έδειξε ότι για κάθε €1 που επενδύεται στο πρόγραμμα, επιστρέφεται στην κοινωνία ισοδύναμη αξία τουλάχιστον €11,46.

Σήμερα, το πρόγραμμα Μαζί, με στόχο την υγεία συμπληρώνει 10 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, στη διάρκεια των οποίων έχουν στηριχθεί περισσότεροι από 960.000 πολίτες, από τη μία άκρη της χώρας έως την άλλη, ενώ έχουν παραδοθεί πάνω από 350.000 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και υλικού, σε 104 δομές υγείας και φροντίδας.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα