Η συγκεκριμένη γαμήλια τελετή θα άλλαζε πολλές συνήθειες που ακολουθούνταν μέχρι τότε
Ενα από τα πιο γνωστά μουσικά κομμάτια παγκοσμίως είναι το «Γαμήλιο Εμβατήριο», το οποίο συνέθεσε ο ταλαντούχος Γερμανός, Φέλιξ Μέντελσον. Η εν λόγω μουσική σουίτα έμελλε να αποτελέσει τη μουσική-σύμβολο των γάμων, πρωτίστως στη Δύση. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος της σύνθεσής της.
Το «Γαμήλιο Εμβατήριο» γράφτηκε από τον Μέντελσον 16 χρόνια νωρίτερα για μια παραγωγή του Ονείρου θερινής νυκτός του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η πρώτη γνωστή περίπτωση που το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιήθηκε σε γάμο ήταν όταν η Ντόροθι Κάριου παντρεύτηκε τον Τομ Ντάνιελ στην Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Τίβερτον του Ντέβον στην Αγγλία, στις 2 Ιουνίου 1847. Ωστόσο, δημοφιλές δεν έγινε τότε, αλλά 11 χρόνια αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου 1858, όταν η πριγκίπισσα Βικτώρια Αδελαΐδα Μαίρη Λουίζα, η μεγαλύτερη κόρη της βασίλισσας Βικτώριας, παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο Γουλιέλμο Δ’ της Πρωσίας στο Βασιλικό Παρεκκλήσι στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου.
Η συγκεκριμένη γαμήλια τελετή θα άλλαζε πολλές συνήθειες που ακολουθούνταν μέχρι τότε. Θεωρείται, για παράδειγμα, ότι σε αυτήν ήταν που ξεκίνησε η πλήρης χορωδιακή πομπή από την είσοδο της εκκλησίας μέχρι τον βωμό και η συνοδεία μουσικής καθώς η νύφη περπατά στον διάδρομο του ναού. Μέχρι τότε το σύνηθες ήταν να υπάρχει μουσική μόνο στη δεξίωση που ακολουθούσε.
Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Χάφκιν Πλεκ, η πριγκίπισσα Βικτώρια, ως θαμώνας της όπερας, αγαπούσε ιδιαίτερα τον Μέντελσον. Ο τελευταίος, άλλωστε, είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με την Αγγλία, όπου είχε αναδειχθεί ως συνθέτης. Επιπλέον, είχε γνωρίσει, ήδη από την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα, το 1829, τη βασίλισσα Βικτώρια και τον σύζυγό της Αλβέρτο, ο οποίος ως ομοεθνής Γερμανός είχε ιδιαίτερη σχέση με τον νεαρό συνθέτη. Ετσι λοιπόν, η πριγκίπισσα επέλεξε το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι για να τη «συνοδεύσει» στον γάμο της – επιλογή ταιριαστή για την περίσταση, αφού παντρευόταν έναν Πρώσο πρίγκιπα.
Το δεύτερο μουσικό κομμάτι που επιλέχτηκε ήταν το «Here Comes the Bride», το οποίο αρχικά είχε αποτελέσει τη «Νυφική Χορωδία» από την όπερα Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ, η οποία παρουσιάστηκε το 1850. Συγκεκριμένα, η «Νυφική Χορωδία» του Βάγκνερ παιζόταν καθώς η πριγκίπισσα προχωρούσε προς τον βωμό, ενώ το «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Μέντελσον παιζόταν καθώς το νεόνυμφο πια ζευγάρι απομακρυνόταν από αυτόν, χαιρετώντας τον κόσμο που παρευρισκόταν στο ναό.
Η επιλογή αυτή έμελλε να αποτελέσει πρότυπο για τους γάμους μέχρι και σήμερα. Σε πολλές δυτικές χώρες, το συγκεκριμένο κομμάτι συχνά συνδυάζεται με τη «Νυφική Χορωδία» –ακριβώς όπως είχε κάνει και η πριγκίπισσα Βικτώρια– ή με το “Prince of Denmark’s March” του Τζερεμάια Κλαρκ, τα οποία παίζονται συχνά για την είσοδο της νύφης.
Εχει υποστηριχθεί ότι η πριγκίπισσα Βικτώρια ακολούθησε στα βήματα της μητέρας της. Ακριβώς όπως η βασίλισσα Βικτώρια, με την επιλογή λευκού νυφικού φορέματος στον δικό της γάμο ξεκίνησε μια «παράδοση», έτσι και η πριγκίπισσα, με τον δικό της ξεκίνησε μία ακόμη.
Πηγή: kathimerini.gr | Μυρτώ Κατσίγερα, Βασίλης Μηνακάκης, Αντιγόνη-Δέσποινα Ποιμενίδου, Αθανάσιος Συροπλάκης
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα