Ηράκλειο 30.01.2025, 17:18

Κρήτη: Απίστευτες καταστάσεις με τη ναυαγοσωστική κάλυψη, την ώρα που ανθρώπινες ζωές χάνονται!

Η αυτοψία του Δοξαστάκη και η αποκαλυπτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου φέρνουν στο φως κρίσιμα ζητήματα

Σοβαρές ελλείψεις στη ναυαγοσωστική κάλυψη της Κρήτης, με ευθύνη της πολιτείας, τη στιγμή που οι πνιγμοί στις παραλίες συνεχίζονται, αναδείχθηκαν σε μια αποκαλυπτική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Χερσονήσου.

Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ζαχαρία Δοξαστάκη. Ο ίδιος πραγματοποίησε αυτοψία στις παραλίες του δήμου Χερσονήσου μαζί με τον ανάδοχο της ναυαγοσωστικής κάλυψης και μετέφερε τα όσα διαπίστωσε ιδίοις όμμασι στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα όσα μετέφερε ο δήμαρχος αλλά και τα όσα ειπώθηκαν είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες δεν είναι , ενώ την ίδια ώρα άλλες παραλίες που πραγματικά «βουλιάζουν» από κόσμο δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, με συνέπεια να μένουν πίσω στο κρίσιμο κομμάτι της ναυαγοσωστικής κάλυψης!

Παράλληλα,  όπως ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος, σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε τα πρωτόκολλα , ενώ δεν τηρείται τίποτε σε σχέση με την συμφωνία εκμίσθωσης

Όσο για το πως καθορίζονται ποιες παραλίες θα έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη και ποιες όχι, η απάντηση είναι μάλλον για γέλια και για κλάματα. Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, η αρμόδια επιτροπή δεν παίρνει τις αποφάσεις μετά από αυτοψία. Δεν πάει κανείς δηλαδή να δει τι γίνεται στις παραλίες αλλά αποφασίζουν, μέσω GOOGLE ποιες παραλίες θα πρέπει να έχουν ναυαγοσώστες και ποιες όχι!

Και μέσα σε όλα αυτόν τον θεσμικό τραγέλαφο, υπάρχει και ο παράγοντας  της μεγάλης απειθαρχίας των ίδιων των λουόμενων που κάνουν δύσκολη τη ζωή των…ναυαγοσωστών.

Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Σε αυτό τον καμβά, ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης  υπογράμμισε ότι ο δήμος πρέπει να αιτηθεί και να πιέσει για σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο κομμάτι της ναυαγοσωστικής κάλυψης ενώ συντάχθηκε και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σέγκος.

«Επειδή επίκειται η σύγκληση της επιτροπής που κάθε χρόνο συγκαλείται από το Λιμεναρχείο και για το ένα κομμάτι της παράκτιας ζώνης επιλαμβάνεται το Κεντρικού Λιμεναρχείο και για το ανατολικό κομμάτι το Λιμενικό Τμήμα Χερσονήσου, ήθελα να έχω πραγματικά προσωπική γνώμη και άποψη. Μέσα λοιπόν από αυτή την επίσκεψη έζησα τις συνθήκες που δημιουργούνται στις ακτές. Σε καμία περίπτωση δεν τηρείται τίποτα σε σχέση με την εκμίσθωση. Μιλάμε παραλίες που ενώ κατά το νόμο πρέπει να έχουμε 500 άτομα είχανε 5000. Μιλάμε για δυσκολίες αντικειμενικές σε σχέση με την διασφάλιση της ασφάλειας των λουομένων. Μιλάμε για μια απειθαρχία των λουομένων απέναντι στις εκκλήσεις των ναυαγοσωστών. Παρά τις πιέσεις, δεν δέχονται τίποτα. Ριψοκινδυνεύουνε, προκαλούνε και πολλές φορές δημιουργούν τεράστια ζητήματα.

Προκύπτει λοιπόν ότι κάποιες παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί πολυσύχναστες, δεν είναι σε καμία περίπτωση, ενώ άλλες που δεν έχουν χαρακτηριστεί, επιβάλλεται χθες να χαρακτηριστούν. Δεύτερον. Θα πρέπει να αυξηθούν οι ναυαγοσώστες. Τρίτον. Είναι λάθος του διατάγματος να έχει όλη την ευθύνη ο δήμος. Και θεωρώ ότι στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν αναλάβει την ευθύνη των ναυαγοσώστη ότι είναι τύποις η παρουσία τους. Δεν τηρούν το πρωτόκολλο και όλα τα μέσα να τα διαθέτουν ή τα μέτρα να τα τηρούν», ανέφερε στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης και συνέχισε:

«Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί. O N.5092 έχει σοβαρά προβλήματα, ήδη όλοι οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται εντονότατα. Τους είπαμε να απευθυνθούνε και αυτοί αρμοδίως, ομάδα πίεσης είναι, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Αυτό λοιπόν το οποίο έχει να κάνει, είναι καταρχήν ενημερωτικό για να σας δώσω μια εικόνα τι γίνεται στις παραλίες.

Να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα στη συζήτηση στις επιτροπές να ζητήσουμε, γιατί έμαθα το εξής φοβερό. Μέσω λέει του GOOGLE προσδιορίζουν ποιες θέλουνε ναυαγοσώστες και ποιες όχι. Δεν πάει η επιτροπή στην παραλία. Θα πάμε επί τόπου, να δούνε με τα μάτια τους και τώρα που έχει τον κόσμο ποιες είναι οι συνθήκες.

Άρα πρέπει να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα και της ενοικίασης και της εκμίσθωσης. Ναι, απευθείας ανάθεσης στους ξενοδόχους και αυτοί που έχουνε κέντρα αναψυχής και γειτνιάζουν στον αιγιαλό, αλλά να συγκεκριμενοποιηθούν οι ευθύνες. Γιατί δηλαδή έχω ναυαγοσώστη μπροστά σε ένα ξενοδοχείο με 1200 κρεβάτια και όχι ο ξενοδόχος με τις ίδιες απαιτήσεις που η πολιτεία απαιτεί από ΟΤΑ της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ή δεν μπορεί να είναι πολυσύχναστη μια παραλία η οποία πραγματικά έχει 500-300 ανθρώπους και ένα ξενοδοχείο που έχει 2000 από κάτω να μην είναι…Δηλαδή πρέπει να τεθούν άλλα κριτήρια, να αξιολογηθούν αυτά τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα για να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα ηθικό, εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε. Εντάξει δυσφημείται και η περιοχή. Όταν κάθε μέρα ακούει άλλος πνιγμός εδώ, πνιγμός εκεί, πέραν της ανθρώπινης ζωής, είναι ένα σοβαρό θέμα».

Στο ίδιο , σε γενικές γραμμές, μήκος κύματος κινήθηκε και από την δική του πλευρά κατά την τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σέγκος που τόνισε:

«Επειδή το διαχειριστήκαμε και εμείς το θέμα, δεν φέρνω αντίρρηση σε αυτά που λέει ο Δήμαρχος, διότι δυστυχώς η ναυαγοσωστική κάλυψη τα τελευταία κάμποσα χρόνια πάσχει πάρα πολύ. Και νεκρούς έχουμε και δυσφημείται η περιοχή και βέβαια το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επιβάλλει στους δήμους τη λήψη της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι περίπου ενός αυταρχικού χαρακτήρα, το οποίο φέρνει προ των ευθυνών τους τους δήμους, να κάνουν νομική ενέργεια και νομική κίνηση να απενδυθούν το μανδύα της ναυαγοσωστικής κάλυψης …Γιατί αφαιρούμε πόρους από τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, από δράσεις που έχουν ανάγκη. .. Αυτό χρειάζεται μια σοβαρή αντιμετώπιση. Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, γιατί άπτεται της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής, αλλά κατ’ επέκταση και της δυσφήμισης και της ορθής παροχής υπηρεσιών ενός τόπου».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα