Style 05.02.2025, 1:30

Κέικ καφέ με γκανάς σοκολάτας

Δείτε τη συνταγή 

Ο καφές τονίζει τη γεύση σοκολάτας σε αυτήν την απλή συνταγή για κέικ.

Υλικά
Μερίδες: 8

  • 260 γρ. αυγά (περίπου 6)
  • 335 γρ. ζάχαρη
  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 7 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
  • 30 γρ. στιγμιαίος καφές
  • 97 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + επιπλέον για τη φόρμα
  • Για την γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Διαδικασία

  • Για το κέικ καφέ με γκανάς σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύουμε εκεί τον καφέ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  • Όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αυτήν με τον διαλυμένο καφέ και στη συνέχεια το λιωμένο βούτυρο.
  • Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  • Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  • Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 15 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
  • Το βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
  • Γκανάς σοκολάτας αρωματισμένη με καφέ
  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τον καφέ σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Παράλληλα, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ.
  • Λίγο πριν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα γυαλιστερό σοκολατένιο μείγμα.
  • Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 30° C.
  • Γλασάρουμε το κέικ με την γκανάς, φροντίζοντας να καλυφθεί παντού.

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα