Κρήτη 11.02.2025, 15:24

Αλυκές Ελούντας: Ένας ιστορικός θησαυρός της περιοχής

Βρίσκονται ανατολικά του παραθαλάσσιου οικισμού της Ελούντας

Στην καρδιά του πανέμορφου κόλπου της Ελούντας, εκεί όπου το γαλάζιο της θάλασσας συναντά τη γη, βρίσκονται οι ιστορικές Αλυκές, ένας από τους σημαντικότερους χώρους παραγωγής αλατιού στην Κρήτη για αιώνες. Σήμερα, οι Αλυκές της Ελούντας αποτελούν όχι μόνο έναν τόπο με σπουδαία οικονομική και πολιτιστική αξία, αλλά και έναν δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες που αναζητούν την αυθεντική ιστορία του νησιού. Οι Αλυκές της Ελούντας υπήρξαν για επτά αιώνες αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής. Βρίσκονται ανατολικά του παραθαλάσσιου οικισμού της Ελούντας, στο δυτικό τμήμα της αρχαίας Ολούντας, και αποτελούν ζωντανά μνημεία της τοπικής ιστορίας και της παράδοσης της αλατοπαραγωγής.

Η Δημιουργία και η Ανάπτυξη των Αλυκών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι των υδάτων του κόλπου της Ελούντας, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό κλίμα, οδήγησε τους Βενετούς, τον 13ο αιώνα, στη δημιουργία των αλυκών. Για περίπου 700 χρόνια, η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού υψηλής ποιότητας, με την παραγωγή να φτάνει τους 1.000 τόνους το 1960. Το αλάτι της Ελούντας δεν ήταν μόνο βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας, αλλά και θεμελιώδες αγαθό για τη διατροφή και την επιβίωση των κατοίκων.

Σήμερα, οι αλυκές έχουν μετατραπεί σε έναν σημαντικό οικολογικό τόπο, φιλοξενώντας σπάνια αποδημητικά πουλιά. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησής τους ως υπαίθριο μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του αλατιού, στη φυσική κληρονομιά και στην αναψυχή των επισκεπτών. Επιπλέον, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μουσείου αλατιού και αποθήκευσης στην περιοχή της Χιόνας.

Αλυκές Ελούντα

Αλυκές Ελούντα

Παραδοσιακή Διαδικασία Παραγωγής Αλατιού

Η παραγωγή αλατιού στις αλυκές της Ελούντας ακολουθούσε μια φυσική και βιώσιμη διαδικασία. Το θαλασσινό νερό εξατμιζόταν σταδιακά υπό την επίδραση του ήλιου και του ανέμου, χωρίς τη χρήση μηχανημάτων ή χημικών ουσιών.

Η καλλιεργητική περίοδος ξεκινούσε τον Μάρτιο και ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο, ακολουθώντας συγκεκριμένα στάδια, από την εισαγωγή του νερού στις δεξαμενές έως τη συλλογή του αλατιού.

Αλυκές Ελούντα

Αλυκές Ελούντα

Το Ανθρώπινο Δυναμικό των Αλυκών

Ο πυρήνας του εργατικού δυναμικού των αλυκών αποτελούνταν από οκτώ μόνιμους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή, τεχνικών υπευθύνων και φυλάκων. Κατά την έναρξη της περιόδου παραγωγής, προσλαμβάνονταν επιπλέον εργάτες για την προετοιμασία των δεξαμενών, ενώ στη φάση της συγκομιδής απασχολούνταν από 20 έως 50 άτομα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ελούντας είχαν εργαστεί κάποια στιγμή στις αλυκές, ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο της συλλογής του αλατιού.

Το Τέλος της Παραγωγής και η Στροφή στον Τουρισμό

Η λειτουργία των αλυκών τερματίστηκε οριστικά το 1973, λόγω της άρσης του κρατικού μονοπωλίου στο αλάτι και του εκσυγχρονισμού άλλων αλυκών στην Ελλάδα. Ήδη από το 1971, η Ελούντα είχε αρχίσει να στρέφεται προς τον τουρισμό, αλλάζοντας ριζικά το οικονομικό της μοντέλο.

Παρότι η παραγωγή αλατιού αποτελεί πλέον παρελθόν, οι αλυκές της Ελούντας συνεχίζουν να μαρτυρούν την ιστορία του τόπου και να αποτελούν έναν σημαντικό οικολογικό και πολιτιστικό προορισμό.

Φωτογραφίες: Eλένη Μακράκη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα