Ηράκλειο 17.02.2025, 18:06

Κρήτη: «Προστασία» νυχτερινών μαγαζιών, βία… ναρκωτικά – Η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού

Η έλλειψη προτύπων και καθοδήγησης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια

Η Ελλάδα, κοιτίδα του πολιτισμού, διαθέτει μια μακρά και πλούσια ιστορία στις πολεμικές τέχνες. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ασκούσαν απλώς την άθληση, αλλά ενσωμάτωσαν την άσκηση του σώματος και του πνεύματος σε έναν ολιστικό τρόπο ζωής.

Οι πολεμικές τέχνες αποτελούν μια συναρπαστική συνένωση σωματικής άσκησης, πνευματικής ανάπτυξης και ιστορικής παράδοσης. Από τις αρχαίες μάχες των Σπαρτιατών μέχρι τα σύγχρονα τουρνουά MMA, οι πολεμικές τέχνες έχουν εξελιχθεί και διαμορφώθηκαν από διαφορετικούς πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους.

Είναι συστήματα εκπαίδευσης που συνδυάζουν φυσικές ασκήσεις, τεχνικές μάχης, φιλοσοφία και πνευματική ανάπτυξη με στόχο να βελτιώσουν την φυσική κατάσταση, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και να καλλιεργήσουν τον χαρακτήρα χωρίς όμως να υπάρχει ένα σίγουρο μέλλον και μία σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση για τους αθλητές, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι να προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε παράνομες δραστηριότητες λόγω εύκολου χρήματος όπως την λεγόμενη «προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά, μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στα σκοτεινά μονοπάτια της νύχτας. Η προστασία νυχτερινών καταστημάτων αυξάνεται ραγδαία, εκτοξεύοντας την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα.

Το cretaone.gr επικοινώνησε με έναν επιτυχημένο αθλητή και προπονητή πυγμαχίας τον Χρήστο Παναγιωτάκη στον οποίο ζητήσαμε να μας πει την προσωπική του άποψη για το πως διάφοροι αθλητές και πρωταθλητές επιλέγουν έναν δύσκολο τρόπο επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς το ταλέντο τους δεν αναγνωρίζεται σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο όσο θα έπρεπε. Τα πάντα όμως είναι θέμα επιλογής, πειθαρχίας και σωστής καθοδήγησης από έμπειρους προπονητές και δασκάλους.

Κ. Παναγιωτάκη πολλά παιδιά ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, με στόχο και όνειρο να επενδύσουν επαγγελματικά σε αυτές, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη – βοήθεια στην χώρα μας. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

«Η έλλειψη υποστήριξης και κατάλληλων πόρων για αθλητές στις πολεμικές τέχνες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη. Παρόλο που οι πολεμικές τέχνες έχουν κερδίσει δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια , η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί για ευκαιρίες για χρηματοδότηση ή χορηγίες ακόμα και όταν οι αθλητές σε υψηλό επίπεδο καταφέρνουν να διεκδικούν διακρίσεις. Αυτοί οι περιορισμοί το κάνουν πιο δύσκολο για τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά ,διότι βρίσκονται ασταμάτητα εμπόδια στο οικονομικό κομμάτι κατά την διάρκεια της καριέρας τους όπως: ιδιαίτερες προπονήσεις, έξτρα ενδυνάμωση, τραυματισμοί και τα απεριόριστα ταξίδια.»

Πολύ νέοι εκμεταλλεύονται το ταλέντο τους χωρίς σωστή καθοδήγηση με αποτέλεσμα να δουλεύουν «προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά  και να έρχονται σε επαφή με κακές επιρροές (ναρκωτικά, όπλα και βία). Πιστεύεται ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο αυτό;

«Το φαινόμενο που περιγράφεις είναι πολύ σοβαρό και δυστυχώς αρκετά κοινό, καθώς πολλοί ταλαντούχοι νέοι στις πολεμικές τέχνες ή και σε άλλα αθλήματα με έμφαση στη σωματική ικανότητα καταλήγουν να εκμεταλλεύονται τις δεξιότητές τους σε επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως είναι η «προστασία» σε νυχτερινά μαγαζιά. Βέβαια η έλλειψη κατάλληλης καθοδήγησης επαγγελματικών ευκαιριών και κοινωνικής υποστήριξης συμβάλει στη είσοδό τους σε περιβάλλοντα με κακές επιρροές (ναρκωτικά, όπλα, βία) που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και την ψυχική τους υγεία.

Για να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο χρειάζεται μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει τον αθλητικό, εκπαιδευτικό, κρατικό και κοινωνικό τομέα όπως την δημιουργία εκπαιδευτικών ευκαιριών παραδείγματος χάρη προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης και εκπαιδευτικά σεμινάρια καθώς και τη ενίσχυση αθλητικών συλλόγων με την υποστήριξη προπονητών. Επίσης πολύ βασική είναι η παρέμβαση και η υποστήριξη της πολιτείας με την την δημιουργία εναλλακτικών μονοπατιών καριέρας και την οικονομική βοήθεια στους αθλητές που θέλουν να κυνηγήσουν επαγγελματικά το όνειρό τους πάνω τον αθλητικό τομέα. Ίσως έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό και να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα παραπάνω.»

χειροπέδεσ σύλληψη Πηγή: pexels

Η βία στην σημερινή εποχή έχει απασχολήσει πολλούς ειδικούς ψάχνοντας την αιτία και την λύση του προβλήματος για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε πλήρως το φαινόμενο αυτό. Πιστεύεται πως ένας προπονητής και γενικότερα ο αθλητισμός μπορούν να καθοδηγήσουν ένα νέο παιδί και να το προστατέψουν από τις «σειρήνες» της βίας;

«Ο ρόλος του προπονητή είναι κρίσιμος στην καθοδήγηση και διαμόρφωση της προσωπικότητάς των νεαρών αθλητών όχι μόνο σε αθλητικό αλλά σε ψυχολογικό και σε ηθικό επίπεδο. Ένας προπονητής που εμπνέει, συμβουλεύει, καθοδηγεί και λειτουργεί σαν πρότυπο μπορεί να επηρεάσει θετικά την ζωή ενός αθλητή και να τον προστατέψει από την είσοδό του σε βίαια ή εγκληματικά περιβάλλοντα.»

Το cretaone.gr επικοινώνησε επίσης με τον Τ.Ζ , έναν πρωταθλητή της πυγμαχίας ο οποίος έχει εργαστεί σε νυχτερινά μαγαζιά  και του ζητήσαμε να μας πει δύο τρία λόγια για το πως αντιμετοπίζονται οι πολεμικές τέχνες από το κράτος αλλά και το πως η χώρα μπορεί να προωθήσει νεαρούς αθλητές να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν.

Κ. Τ.Ζ εσείς ο ίδιος έχετε ασχοληθεί με την λεγόμενη προστασία σε μαγαζιά «μέσα» στην νύχτα και έχετε γνωρίσει αυτόν τον σκληρό χώρο όπου πολλά νέα παιδιά τον επιλέγουν ως έναν εύκολο τρόπο για να βγάζουν χρήματα. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτο;

«Έχω δουλέψει στην νύχτα και πράγματι είναι ένας πολύ σκληρός χώρος με «γρήγορα» και σίγουρα λεφτά, υπάρχει πολύ βία και αγριότητα. Η χώρα δεν ασχολείται με τον αθλητισμό ειδικά όσο αναφορά τις πολεμικές τέχνες ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν πιο πολλές ευκαιρίες για όσους επενδύουν επαγγελματικά σε αυτό. Αυτό το είδος αθλητισμού διδάσκει σεβασμό, πειθαρχία και ευγενείς άμιλλα και πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει πιο πολύ υποστήριξη από όλες τις απόψεις. Από την στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η βοήθεια το φαινόμενο αυτό είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.»

Πως πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους νέους να πάρουν αυτόν τον δρόμο;

«Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στα παιδιά ευκαιρίες για να εξελιχθούν, να κάνουν αυτό που αγαπούν και να καταφέρουν να προχωρίσουν επαγγελματικά σε αυτό. Εκεί φυσικά θα βοηθήσει το κράτος κυρίως σε οικονομικό επίπεδο με χορηγίες και χρηματοδοτήσεις. Ετσι πιστεύω πως όχι μόνο θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό αλλά και θα παροτρύνουμε πολλούς νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.»


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα