Εάν στη σκέψη σας ήρθε το γάλα, τότε κάνετε λάθος
Ο καφές είναι ήδη γνωστός για τα οφέλη του στην εντερική λειτουργία, καθώς περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με τον δρ. Joseph Salhab, γαστρεντερολόγο, οι πολυφαινόλες του καφέ ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, βοηθώντας στην ανάπτυξή τους και περιορίζοντας τα βλαβερά βακτήρια. Όταν συνδυάζεται με κακάο, η αντιοξειδωτική δράση ενισχύεται, καθώς και το κακάο περιέχει υψηλές ποσότητες πολυφαινολών.
Το οξειδωτικό στρες και οι διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο, αιματηρά κόπρανα και απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants αναφέρει ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, προάγουν τη βακτηριακή ποικιλότητα στο έντερο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επιπλέον, το κακάο περιέχει φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Μια κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας ένα μέρος του ημερήσιου στόχου των 25-38 γραμμαρίων φυτικών ινών. Ο πεπτικός σωλήνας χρειάζεται αυτές τις ίνες για να διατηρήσει υγιές το μικροβίωμά του.
Σύμφωνα με την γαστρεντερολόγο δρ. Sarah Robbins, τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν τις πρεβιοτικές ίνες και παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη διατήρηση μιας ισχυρής ανοσολογικής απόκρισης στο έντερο.
Με πληροφορίες του ygeiamou.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα