Ελλάδα 06.03.2025, 15:30

Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην στη λίμνη Κερκίνη

Ποια μέτρα προβλέπονται για την κατάσταση

Η παρουσία του ιού της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε σε νεκρό αργυροπελεκάνο στη λίμνη Κερκίνη. Ο νεκρός αργυροπελεκάνος βρέθηκε από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κοντά στον Λιθότοπο, στο νότιο τμήμα της λίμνης Κερκίνης, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες, στο πλαίσιο του προγράμματος επιζωοτιολογικής παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών.

Μέτρα κατά της γρίπης των πτηνών

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι έχουν καταγραφεί και άλλα κρούσματα σε νεκρούς αργυροπελεκάνους στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα στη Φλώρινα, καθιστώντας απαραίτητο να ληφθούν μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές πουλερικών, προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνσή τους.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που προβλέπονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύουν την ελευθερία κίνησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελεύθερης βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.) σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 2 χιλιόμετρα από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες ή άλλες υδατοσυλλογές. Σε όλη τη χώρα, η διατήρηση των πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους απαγορεύεται. Σε περιοχές όπου δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός, συνιστάται η διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς ή καλυμμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου. Επίσης, πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες για την ασφαλή διαχείριση κρέατος, αυγών και άλλων προϊόντων από τα εκτρεφόμενα πτηνά ή ζώα.

Επισημαίνεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος, που απαιτεί υποχρεωτική δήλωση. Σε περίπτωση αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας, οι κάτοχοι πουλερικών υποχρεούνται να ενημερώσουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν δείγματα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αυξημένη μετάδοση του ιού σε θηλαστικά, όπως μηρυκαστικά, μινκ και αιλουροειδή.

Οι υπηρεσίες και οι ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά (π.χ. δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης κ.α.) καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές αν βρουν νεκρά ή ημιθανή πτηνά υψηλού κινδύνου και να τα παραδίδουν, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Τέλος, συνιστάται στους επαγγελματίες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι και σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, για να μειωθεί η πιθανότητα ανασυνδυασμού του ιού και εμφάνισης νέου πανδημικού στελέχους.

Με πληροφορίες newsbomb.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα