Style 05.04.2025, 18:24

Πράσα κοκκινιστά με χταπόδι

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Το χταπόδι ταιριάζει πολύ με την κόκκινη σάλτσα. Η συνταγή θέλει προσοχή για να μη λιώσουν τα πράσα στο μαγείρεμα, οπότε αποφεύγουμε κάθε μορφής ανακάτεμα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα τακτικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 κιλό πράσα, κομμένα σε λοξές φέτες των 4 εκ.
  • 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 5-6 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σέλινο
  • 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 80 γρ. ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

  1. Για τα πράσα κοκκινιστά με χταπόδι, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα και νερό τόσο που μόλις να τα καλύπτει.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτοντας λίγο νερό (που μόλις να τα καλύπτει), κάθε φορά που βλέπουμε να απορροφάται, για να μη στεγνώσουν και κολλήσουν τα πράσα.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χταπόδι, την κανέλα, τους κόκκους πιπέρι, τις δάφνες, το σέλινο και το σκόρδο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθούν τα υλικά.
  4. Αφήνουμε το όλον να βράσει σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 150 ml νερό και λίγο αλάτι.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, σείοντάς την πότε πότε για να μην κολλήσουν τα υλικά, αποφεύγουμε όμως να ανακατέψουμε με κουτάλα, για να μη διαλυθούν τα πράσα.
  6. Μόλις μεγαλώσει καλά το χταπόδι και μελώσει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Ρίχνουμε αλάτι με φειδώ, καθώς το χταπόδι είναι αλμυρό και θα βγάλει τα δικά του θαλασσινά «ζουμιά».

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα