«Πέταξε τη μπάλα» των ευθυνών στους… προκατόχους του – «Αιμοδότες» των εταιρειών πιστοποίησης οι παραγωγοί
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί στη χώρα, καθώς είδαν στους λογαριασμούς τους µείωση 55% κατά µέσο όρο στις επιδοτήσεις των οικολογικών σχηµάτων κατά τη διαδικασία των πληρωμών της περασμένης Παρασκευής, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι παραγωγοί περίμεναν αυτή την πληρωμή -μήνες τώρα ως μάννα εξ ουρανού- προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις, ενώ αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια του Οργανισμού να καταβάλει έγκαιρα τα χρήματα στους παραγωγούς.
Όπως έγραψε το Cretatimes.gr, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο ίδιο… παράλογο, έργο θεατές, καθώς και τα οικολογικά σχήματα του 2023 καταβλήθηκαν τον Απρίλιο του 2024.
Και είναι παράλογο, καθώς κοινή λογική υποδεικνύει ότι τα Οικολογικά Σχήματα θα πρέπει να πληρώνονται το έτος που εφαρμόζονται έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί, όπως άλλωστε γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ και με το Πρασίνισμα αντίστοιχα.
«Παραδοχή ήττας» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης – «Πέταξε τη μπάλα» των ευθυνών στους… προκατόχους του
Άλλωστε την πλήρη αποτυχία των Οικολογικών Σχημάτων παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Όπως αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ, τα αιτούμενα χρήματα των αγροτών για ένταξη στις δράσεις τους ήταν διπλάσια σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχαν στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των οικολογικών σχημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάρας διευκρίνησε ότι πληρώθηκαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ τα αιτούμενα χρήματα ήταν τουλάχιστον διπλάσια.
Επί της ουσίας, ο υπουργός ρίχνει το βάρος των ευθυνών στους προκατόχους του και ειδικότερα στον Γιώργο Γεωργαντά και στον Λευτέρη Αυγενάκη μετέπειτα, οι οποίοι έβαλαν τις υπογραφές τους.
«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που αφορούσε και στον επαναπροσδιορισμό των ποσών που έπρεπε να δώσουμε ανά καλλιέργεια για κάθε οικολογικό σχήμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει αυτό», τόνισε ο κ. Τσιάρας, ενώ επισήμανε το πρόβλημα που δημιουργεί η επιλογή πολλών οικολογικών σχημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με την τρέχουσα μορφή δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Πηγή: freepik
«Αιμοδότες» των εταιρειών πιστοποίησης οι παραγωγοί
Αναβρασμός και απογοήτευση για τις τελευταίες πληρωμές του Οργανισμού, επικρατεί και στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μιλώντας στο Cretatimes.gr, χαρακτήρισε ως…«αίσχος» τη διαδικασία, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά «οι παραγωγοί πληρώνουν και μάλιστα αδρά προκειμένου να κάνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες και ουσιαστικά έχουν καταντήσει αιμοδότες εταιρειών. Είναι παράλογο εκείνος που παράγει να είναι το θύμα και από την άλλη πλευρά να ανθίζουν οι εταιρείες που πιστοποιούν».
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφειλεί να αναδιαταχθεί, να ενισχυθεί και αποκτήσει τον έλεγχο» είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα «ο Οργανισμός ελέγχεται από δύο εταιρείες». Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια εύκολη και εύχρηστη πλατφόρμα, προκειμένου αφενός να μην ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί και αφετέρου να μην επιβαρύνονται με επιπλέον μεγάλα κόστη για τη συμπλήρωση των δικαιωμάτων τους.
Σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις
Παράλληλα ο κ. Ιερωνυμάκης επανέλαβε τη θέση του για ένα δίκαιο, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα ενισχύσεων των παραγωγών, που θα πρέπει να έχει ως κεντρικό του πυρήνα, τη σύνδεση της παραγωγής με τις επιδοτήσεις. «Η ενίσχυση δίνεται ως αντιστάθμιση των χαμηλών τιμών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και συνεπώς ένα σωστό σύστημα ενισχύσεων της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει την στρεμματική ενίσχυση με τη σύνδεση της παραγωγής και για να το πάω ένα βήμα παραπέρα και με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων» είπε χαρακτηριστικά.
Εγκαταλείπουν το επάγγελμα οι παραγωγοί – Ερημώνουν τα χωριά μας
Επίσης, τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι πολύ έντονο, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής αλλά και των τεράστιων μειώσεων των ενισχύσεων με τις τελευταίες δύο αναθεωρήσεις της ΚΑΠ.
Μάλιστα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο υπογράμμισε ότι «οι νέοι παραγωγοί εγκαταλείπουν το ζημιογόνο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά μας». «Όλα τα καφενεία στα χωριά έχουν κλείσει», πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Ιερωνυμάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια άνευ προηγουμένου, επισιτιστική κρίση στη χώρα. «Αν δεν συνδεθούν οι επιδοτήσεις με την πραγματική παραγωγή και αν δεν δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, η χώρα θα περάσει σε επισιτιστική κρίση», είπε και συμπλήρωσε ότι ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, πνιγμένοι από τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής και τα κόκκινα δάνεια, θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα