Αυτό είναι το αρχαιότερο ξύλινο πηγάδι στη γη, ηλικίας 7.275 ετών
pexels
Newsroom
Ποιο είναι αυτό το πηγάδι
Ένα πηγάδι ξύλινης κατασκευής, ηλικίας περίπου 7.275 ετών, διεκδικεί τον τίτλο της αρχαιότερης ξύλινης κατασκευής στον κόσμο.
Ανακαλύφθηκε το 2018 στην περιοχή Ostrov της Τσεχίας, κατά τη διάρκεια ανασκαφών για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου D35.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το πηγάδι κατασκευάστηκε το 5255 π.Χ., χρησιμοποιώντας ξύλο βελανιδιάς που κόπηκε την ίδια περίοδο.
Το ξύλινο πηγάδι, που βρέθηκε το 2018 στη διάρκεια οδικών έργων στην Τσεχία, χρονολογήθηκε με βάση τη μέθοδος των δακτυλίων των δέντρων βελανιδιάς που χρησιμοποιήθηκαν και αποκάλυψε στους αρχαιολόγους, ότι οι κορμοί κόπηκαν τα έτη 5255 και 5266 π.Χ.”, δήλωσε ο Γιάροσλαβ Πέσκα, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Κέντρου Olomouc. “Οι δακτύλιοι στους κορμούς μάς επιτρέπουν να δώσουμε μια ακριβή εκτίμηση”.
Αν και τα κεραμικά υπολείμματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του χρονολογούσαν την περιοχή στην πρώιμη νεολιθική περίοδο, δεν ανακαλύφθηκαν στοιχεία οικισμών σε κοντινή απόσταση.
Η έλλειψη οικιστικών σημάτων κοντά στο πηγάδι υποδηλώνει ότι αυτό χρησιμοποιούνταν από διάφορους οικισμούς που βρίσκονταν σε κάποια απόσταση.
Η διατήρηση του ίδιου του πηγαδιού οφειλόταν στη βύθισή του επί αιώνες. Γεμάτο με χώμα, ένα κέρατο ζώου και οστά πτηνών, ανασύρθηκε προσεκτικά σε ένα κομμάτι.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Archaeological Science, περιγράφουν λεπτομερώς την αρκετά εξελιγμένη κατασκευή του πηγαδιού. Χτισμένο με ένα δρύινο στύλο σε κάθε γωνία και επίπεδες ξύλινες σανίδες μεταξύ τους, είχε διαστάσεις 80 εκατοστά και ύψος 1,40μ..
This fantastic early Neolithic structure of a wooden water well was uncovered during the construction of a motorway in the East Bohemian Region near the town of Ostrov, Czech Republic. The 7,275-year-old well fragments consist of oak (Quercus spp.) and hazel (Corylus spp.). pic.twitter.com/pfIY9lmiRa
Ένα φρεάτιο προεξείχε από τον πυθμένα και μέσα στο έδαφος για να φτάσει στο υπόγειο νερό από κάτω.
Ο Γιάροσλαβ Πέσκα, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Κέντρου Olomouc εξηγεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ξύλινου πηγαδιού.
«Φέρει σημάδια από τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν στην εποχή του χαλκού και του σιδήρου, ακόμη και στη ρωμαϊκή εποχή. Δεν είχαμε ιδέα ότι οι πρώτοι αγρότες, οι οποίοι είχαν εργαλεία μόνο από πέτρα, οστά, κέρατα ή ξύλο, ήταν σε θέση να επεξεργάζονται την επιφάνεια των κομμένων κορμών με τέτοια ακρίβεια».