Υγεία 22.04.2025, 12:42

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του στην υγεία του εγκεφάλου μας

Έχει πολλά θετικά για τον εγκέφαλο 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι καταναλώνουν πάνω από επτά γραμμάρια ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 28 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε ποτέ ή σπάνια, με τη μεγαλύτερη πρόσληψη συνολικά να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω άνοιας.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ πίσω από αυτήν τη μελέτη κοόρτης, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open το 2024, εξέτασαν τα δεδομένα από το 1990 έως το 2018 που βρέθηκαν στη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, η οποία περιλάμβανε την κατανάλωση ελαιολάδου από πάνω από 90.000 συμμετέχοντες (με check-in κάθε τέσσερα χρόνια). Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα πρόσληψης ελαιολάδου, που κυμαινόταν από ποτέ ή μία φορά το μήνα έως πάνω από επτά γραμμάρια ημερησίως.

ελαιολαδο

 pexels

Τι λέει η επιστήμη για το ελαιόλαδο;

Βασικό στοιχείο πολλών νοικοκυριών, το ελαιόλαδο έχει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη μείωση της φλεγμονής και τον μετριασμό των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.

Πρόσθετη έρευνα έχει επίσης δείξει την ικανότητά του να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και να μειώνει τη γνωστική έκπτωση, αλλά η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια ήταν προηγουμένως άγνωστη. Αυτή η καλά σχεδιασμένη, μεθοδολογικά ορθή και προσεκτικά αναλυμένη προοπτική μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου και την υγεία του εγκεφάλου.

δάκος ελαιόλαδο Περιφέρεια δάκου

Φωτ. ΑΠΕ

Είναι καλύτερο το κανονικό ελαιόλαδο ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

Μετά από έξι μήνες κατανάλωσης ελαιολάδου, τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης έδειξαν ότι τόσο το κανονικό ελαιόλαδο όσο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, η κατανάλωση κανονικού ελαιόλαδου ή το εξαιρετικού παρθένου έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βελτίωσε τη λειτουργία και την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, που είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή εγκέφαλο, καθώς προστατεύει από την έκθεση σε νευροτοξίνες που σχετίζονται με το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των εγκεφαλικών αποβλήτων.

Εν τω μεταξύ, το κανονικό ελαιόλαδο ή αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γνωστική λειτουργία όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μια εργασία μνήμης. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κανονικό ελαιόλαδο μείωσε το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής.

Εν ολίγοις, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών δείχνει ότι τόσο το κανονικό ελαιόλαδο όσο και το εξαιρετικό παρθένο έχουν κερδίσει τη θέση που δικαιούνται στο ντουλάπι σας.

Η προσθήκη ελαιόλαδου στη διατροφή μας θα μπορούσε να διατηρήσει έναν υγιή εγκέφαλο, να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης και να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες σχετικές άνοιες.

Πηγή: jenny.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα