Κρίσιμες ειδικότητες στα νοσοκομεία του νομού παραμένουν ακάλυπτες
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Γιώργου Μανουσάκη, στη σημερινή εκπομπή του Ράδιο Λασίθι, με αφορμή τις εορταστικές μέρες του Πάσχα και τα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, φέρνοντας στο φως για ακόμη μια φορά την σταθερή υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή.
«Ανάσταση στα νοσοκομεία μας δεν είδαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας καυστικά την πασχαλινή επικαιρότητα, και υπογράμμισε πως η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ωθεί συστηματικά τους πολίτες προς τον ιδιωτικό τομέα, υπονομεύοντας το ΕΣΥ. Ανέφερε μάλιστα ότι το σοβαρότερο περιστατικό των ημερών ήταν ο τραυματισμός από κροτίδα το βράδυ της Ανάστασης στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στην τυχαία παρουσία αναισθησιολόγου και ορθοπεδικού εκείνη τη μέρα. Την προηγούμενη και την επόμενη μέρα, οι ειδικότητες αυτές δεν εφημέρευαν.
Όπως τόνισε, κρίσιμες ειδικότητες στα νοσοκομεία του νομού παραμένουν ακάλυπτες, ενώ οι εφημερίες τις ημέρες του Πάσχα λειτούργησαν με σοβαρές ελλείψεις, σε σημείο που περιστατικά με ανάγκη νοσηλείας ή εξειδικευμένης γνωμάτευσης οδηγήθηκαν μαζικά είτε στο Ηράκλειο είτε στον ιδιωτικό τομέα. «Όταν δεν έχεις καρδιολόγο, ακτινολόγο, αναισθησιολόγο ή χειρουργό, για τι νοσοκομείο μιλάμε;» αναρωτήθηκε.
Ο Γιώργος Μανουσάκης επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για τον διπλό ρόλο των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι πλέον νομιμοποιούνται να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία, λέγοντας πως «είναι μια πολιτική που είχε εξαρχής αυτόν τον στόχο». Παράλληλα, σχολίασε με πικρία τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την «καλή κατάσταση» του τομέα, σημειώνοντας ότι «μάλλον αναφερόταν στον ιδιωτικό τομέα».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων επεσήμανε ότι η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του Λασιθίου. «Το ίδιο συμβαίνει και στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει ένα μόνο νοσοκομείο. Ακόμη και εκεί καταρρέουν υπηρεσίες, όπως το ιατρείο πόνου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων», είπε. Μόνο δύο δημόσια ιατρεία πόνου λειτουργούν πλέον σε όλη την Κρήτη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς να μένουν ακάλυπτοι.
Παρότι αναγνώρισε ότι οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων δεν συνεχίζουν την προβληματική συμπεριφορά του παρελθόντος και έχουν αποκαταστήσει ένα κλίμα ηρεμίας, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «θαύματα δεν μπορούν να κάνουν». Η προσέλκυση γιατρών παραμένει σχεδόν αδύνατη, καθώς οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας στο δημόσιο σύστημα δεν είναι ελκυστικές.
Επιπλέον, ανέδειξε τη σοβαρή θεσμική έλλειψη της μη ύπαρξης Διοικητικού Συμβουλίου στα νοσοκομεία του Λασιθίου επί έξι συνεχόμενους μήνες, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκριση κρίσιμων αιτημάτων όπως η πρόσληψη προσωπικού. «Περισσότεροι από 30 γιατροί προκηρύχθηκαν πέρυσι και μόλις πέντε αποδέχθηκαν τις θέσεις», σημείωσε, δίνοντας μια καθαρή εικόνα του αδιεξόδου.
Ο κ. Μανουσάκης κάλεσε την κοινωνία να πιέσει συντεταγμένα και οργανωμένα, υπογραμμίζοντας πως η αλλαγή δεν θα έρθει χωρίς πολιτική βούληση. «Δεν είναι μόνο άδικο. Είναι καταστροφικό. Πληρώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για υπηρεσίες που στο τέλος αναγκαζόμαστε να ξαναπληρώσουμε στον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε.
Πηγή: radiolasithi.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα