Ένα έργο σε περιοχή Natura είναι πολύ πιθανό να μην πάρει εγκρίσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους, επισημαίνει η κ. Λιονή
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του φακέλου στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης σχετικά με τη δημοπράτηση της μελέτης για τη σήραγγα στον νότο του Ρεθύμνου. Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικό, καθώς φιλοδοξεί να βάλει τέλος στο χρόνιο πρόβλημα πρόσβασης σε περιοχές πέρα από τα φαράγγια.
Όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ήδη έχουν φτάσει στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΡ τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία ελέγχονται από τους μηχανικούς.
Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Αγίου Βασιλείου δεδομένων των βραχοπτώσεων, που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και των πολλών έργων καθαρισμών, που έχουν γίνει. Όλοι σημειώνουν με έμφαση πως η διέλευση μέσα από τα δύο φαράγγια, Κουρταλιώτη και Κοτσιφού, δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ απολύτως ασφαλής. Άλλωστε, όταν έγιναν οι δρόμοι μέσα από τα φαράγγια προ πενήντα τουλάχιστον ετών, δεν φτιάχτηκαν με σκοπό να υπάρχει τόση κίνηση μέσα από αυτά.
Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί που θα κατασκευαστεί η σήραγγα. Ήδη, υπάρχει μία προκαταρκτική μελέτη, η οποία φαίνεται να δείχνει ότι η σήραγγα πρέπει να βγει εκτός της περιοχής Natura, στην οποία ανήκουν και τα δύο φαράγγια.
Και αυτό γιατί, όπως σημειώνει και η κα Λιονή, ένα έργο σε περιοχή Natura είναι πολύ πιθανό να μην πάρει εγκρίσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους. Παράλληλα, δεν μπορεί ένα τούνελ να περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή, επομένως φαίνεται πως υπάρχει μία αρχική σκέψη που αναφέρει ότι η σήραγγα πρέπει να καταλήγει μετά τα Σελλιά του δήμου Αγίου Βασιλείου.
Όλα αυτά βέβαια για την ώρα είναι εκτιμήσεις, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από τις μελέτες. Το τι θα γίνει, θα προκύψει από την μελέτη που θα προκηρυχθεί, κατά την οποία θα γίνουν όλες οι απαραίτητες γεωλογικές μετρήσεις, που τελικά θα δείξουν την όδευση του τούνελ.
Και φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν ότι μετά την μελέτη, το κράτος θα φροντίσει και για την χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ξεκάθαρο πως είναι πολύ ακριβό, αλλά και πολύ απαραίτητο παράλληλα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα