BREAKING NEWS:
Κρήτη 17.05.2025, 9:24

Ρέθυμνο: Κλειστό μέχρι νεοτέρας το Παλαιοντολογικό Μουσείο – Προβλήματα στατικότητας στο μιναρέ

Ο μιναρές παρουσιάζει μικρή απόκλιση

Κλειστό εδώ και ένα μήνα είναι το Παλαιοντολογικό Μουσείο, ουσιαστικά το σύνολο του οικοδομήματος του τζαμιού του Βελή Πασά που το φιλοξενεί, καθώς τα προβλήματα στατικότητας κυρίως στον μιναρέ κρίθηκαν αρκετά για να αποφασιστεί η προσωρινή αναστολή λειτουργίας.

Αν και για την ώρα δεν προκύπτει ζήτημα ετοιμορροπίας, αποφασίστηκε το κλείσιμο του χώρου για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες, όπως ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Team FM 102 ο υπεύθυνος λειτουργίας του χώρου Βασίλης Σιμιτζής.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του μουσείου ελήφθη στις αρχές Απριλίου. Όπως ανέφερε, ο μιναρές παρουσιάζει μία μικρή απόκλιση και το μνημείο εξετάστηκε από μηχανικούς και του δήμου και της Περιφέρειας και κρίθηκε πως πάντα υπάρχει κίνδυνος.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια έχει διαπιστωθεί η ανάγκη να γίνουν εργασίες συντήρησης και του μιναρέ και του κτηρίου, έχει ξεκινήσει μελέτη, αλλά αυτή έχει «κολλήσει».


«Οι μηχανικοί θεωρούν ότι θα πρέπει, παρότι δεν είναι σε κατάσταση ετοιμορροπίας ο μιναρές, να γίνουν κάποια έργα για να επανέλθει στην αρχική του μορφή» σημείωσε ο κ. Σιμιτζής, που πρόσθεσε πως εργασίες συντήρησης πρέπει να γίνουν και στα υπόλοιπα κτήρια.

Η διοίκηση του Μουσείου Γουλανδρη Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Ρεθύμνου ήδη από το 1972 ο χώρος, έχει ήδη πιέσει τους αρμόδιους στέλνοντας σχετικά έγγραφα για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Σιμιτζής, η κα Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, μαζί με την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή είχαν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποκατάσταση του χώρου και τη λειτουργία του ως παλαιοντολογικό μουσείο.

Το τζαμί παραχωρήθηκε το 1972 στο Μουσείο Γουλανδρή, με στόχο αρχικά να φιλοξενηθεί ένα βοτανικό μουσείο. Ωστόσο, η ύπαρξη μίας μεγάλης και ιδιαίτερα αξιόλογης συλλογής με σπουδαία απολιθώματα «κυρίως με ελάφια, ελέφαντες και ιπποπόταμους απολιθωμένους που ζούσαν στο Ρέθυμνο και συλλέγονταν από το 1962 από έναν Γερμανό καθηγητή και στη συνέχεια και από άλλους» οδήγησε στην «αλλαγή» χρήσης. Η συγκεκριμένη συλλογή φυλάχθηκε από τον δήμο Ρεθύμνου ως το 1997, οπότε και παραχωρήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή.
Ο χώρος αποκαταστάθηκε και λειτούργησε με τη σημερινή του μορφή το 2009. Διαθέτει έναν μοναδικό εξωτερικό χώρο, που διατίθεται και για εκδηλώσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες

Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, απαιτούνται άμεσες ενέργειες ώστε να μην υπάρξουν πιο δραματικές συνέπειες τόσο στο κτήριο όσο κυρίως στον μιναρέ. Όπως τόνισε ο κ. Σιμιτζής «προσπαθούμε να μπει μια σκαλωσιά στον μιναρέ για να αποκλειστεί η περίπτωση που θα συμβεί κάτι μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και με την απαραίτητη χρηματοδότηση να γίνει το έργο».
Ο μιναρές είναι ο παλαιότερος του Ρεθύμνου, καθώς σύμφωνα με την επιγραφή πάνω του, κατασκευάστηκε το 1789. Δεν είναι τόσο ψηλός όσο εκείνος του τζαμιού Νερατζέ (Ωδείο), όμως φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να «κατέβει» ολόκληρος ώστε να αποκατασταθεί.

Πηγή: goodnet.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα