Σε 54 μήνες θα λειτουργήσουν τα πρώτα διόδια στον ΒΟΑΚ σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο
Σαφείς απαντήσεις για το πότε θα λειτουργήσουν τα πρώτα διόδια στον νέο ΒΟΑΚ, αλλά και για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Δημοσίου και του παραχωρησιούχου, δόθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Χανιά–Χερσόνησος.
Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα οικονομικά δεδομένα για το έργο παραχώρησης Χανιά-Χερσόνησος καθώς επίσης και τα δεδομένα για τα διόδια, με βάση τουλάχιστον τα λεγόμενα της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών.
Η περίοδος της παραχώρησης , για τον νέο ΒΟΑΚ από Κίσσαμο Χανίων(με προαίρεση) ως τη Χερσόνησο(τυπικά αναφέρεται στη σύμβαση το Ηράκλειο) είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως 5 έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών.
Το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ και στα 2 δις ευρώ με την ενεργοποίηση της προαίρεσης για το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατομμύρια ευρώ ενώ μαζί με την προαίρεση για το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος θα φτάσει τελικά στα 792 εκατομμύρια ευρώ. Από τα αυτά τα 592 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κατά την περίοδο λειτουργίας προβλέπεται ειδική επιδότηση από το δημόσιο (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών. Η οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο από τα σκιώδη διόδια εκτιμάται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ(μαζί με την προαίρεση για την Κίσσαμο).
Μιλώντας στη Βουλή για τα οικονομικά δεδομένα, ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σκιαγράφησε από τη μεριά του ως μονόδρομο το μοντέλο σύμπραξης με παραχωρησιούχο που επιλέχθηκε.
«Αν μιλούσαμε για ένα δημόσιο έργο, θα χρειαζόμασταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος, και όπως καταλαβαίνετε τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Ήταν μονόδρομος, συνεπώς, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει να δανειστεί 1,079 δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει με 643 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο που συνολικά ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Η χρηματοδοτική δομή εξετάστηκε εξονυχιστικά από τις τράπεζες. Και πρέπει να τονίσουμε ότι ο ανάδοχος επωμίζεται ρίσκο, ειδικά σε περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι κυκλοφοριακές προβλέψεις» ανέφερε ο Νίκος Ταχιάος.
Νίκος Ταχιάος: Σε 4,5 χρόνια τα πρώτα διόδια
Ο υφυπουργός Υποδομών επιχείρησε να δώσει απαντήσεις με φόντο το καυτό θέμα των διοδίων, γύρω από το οποίο υπάρχει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στην Κρήτη. Ο ίδιος απέδωσε τις έντονες αντιδράσεις σε ένα πλέγμα παρανοήσεων, και τόνισε πως , αντίθετα με τα όσα λέγονται και κυκλοφορούν, , τα πρώτα διόδια στην Κρήτη προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία 54 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή στο τέλος της πρώτης πενταετίας (περίοδος Τ1 – κατασκευή), και μόνο σε τμήματα του δρόμου που θα έχουν ολοκληρωθεί.
«Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση. Τα πρώτα διόδια μπαίνουν 54 μήνες μετά την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης , σε μια σύμβαση που έχει διάρκεια διάρκειας 60 μηνών. Είναι η λεγόμενη 5η τμηματική προθεσμία . Άρα, για να το ξεκαθαρίσουμε τα διόδια θα τεθούν σε λειτουργία προς το τέλος της 5ετίας, και σε τμήματα που θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα