Αναλυτικά οι κωδικοί ανά περιοχή
Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ τα γράμματα που προηγούνται των αριθμών στις ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας και αναρωτηθήκατε τι ακριβώς σημαίνουν, δεν είστε οι μόνοι.
Πίσω από κάθε συνδυασμό γραμμάτων, κρύβεται μια καλά οργανωμένη δομή που συνδέεται με τη γεωγραφική καταγωγή του οχήματος και τη δημόσια υπηρεσία που το εξέδωσε.
Πώς καθορίζονται τα γράμματα στις πινακίδες;
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Άρθρο 90 του Ν. 2696/1999), όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα — από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες έως ρυμουλκούμενα και μοτοποδήλατα — οφείλουν να φέρουν επίσημες πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτές οι πινακίδες είναι αντανακλαστικές και φέρουν συγκεκριμένο συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών.
Τα γράμματα στις ελληνικές πινακίδες δεν είναι τυχαία. Αντιστοιχούν στον νομό ή την περιφερειακή ενότητα στην οποία ταξινομήθηκε το όχημα. Η επιλογή των γραμμάτων δεν βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά σε γράμματα που είναι κοινά με το λατινικό, ώστε να μπορούν να διαβαστούν ευκολότερα διεθνώς.
Για παράδειγμα, στις πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Αττική, θα συναντήσει κανείς ποικίλους συνδυασμούς όπως ΥΑ, ΙΒ, ΖΖ, ΧΥ, ενώ στη Θεσσαλονίκη κυριαρχεί το αρχικό γράμμα «Ν». Στην Πάτρα βλέπουμε πινακίδες όπως ΑΧ ή ΑΑ, ενώ στα Χανιά χρησιμοποιούνται τα ΧΝ και ΧΒ. Κάθε περιοχή έχει το δικό της μοναδικό «κώδικα» γραμμάτων.
Τι σημαίνει η σφραγίδα στο κέντρο της πινακίδας;
Ακριβώς πάνω από την παύλα που χωρίζει τα γράμματα από τους αριθμούς, υπάρχει μια μικρή ανάγλυφη σφραγίδα. Αυτή γράφει «Ελληνική Δημοκρατία ΥΜΕ» και αποτελεί στοιχείο γνησιότητας και αναγνώρισης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το μπλε πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από το 2004, όλες οι ελληνικές πινακίδες φέρουν στα αριστερά το χαρακτηριστικό μπλε πλαίσιο με το σήμα της ΕΕ και το λευκό «GR» — μια υποχρεωτική προσθήκη για λόγους εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες και γαλάζιες πινακίδες;
Η συντριπτική πλειονότητα των πινακίδων έχει μαύρα γράμματα και αριθμούς πάνω σε λευκό φόντο. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για οχήματα που ανήκουν σε πολύτεκνους ή επαναπατριζόμενους πολίτες, οι πινακίδες είναι κόκκινες. Αντίστοιχα, ειδικά καθεστώτα ισχύουν για τις γαλάζιες πινακίδες με τα αρχικά «Δ.Σ.» (Διπλωματικό Σώμα) ή «Ξ.Α.» (Ξένη Αποστολή), που παραπέμπουν σε διπλωματικά ή προξενικά οχήματα.
Αναλυτικά οι κωδικοί ανά περιοχή
Η κατανομή των συνδυασμών γραμμάτων ανά περιφερειακή ενότητα είναι προκαθορισμένη. Ο πλήρης κατάλογος περιλαμβάνει κάθε νομό και τις αντίστοιχες πινακίδες που του αντιστοιχούν, δημιουργώντας έναν πρακτικό «χάρτη» που επιτρέπει τον εντοπισμό της περιοχής έκδοσης κάθε πινακίδας με μια ματιά.
Αθήνα ΥΑ, ΥΒ, ΥΕ, ΥΖ, ΥΗ, ΖΖ, ΖΗ, ΖΚ, ΖΜ, ΙΒ, ΙΕ, ΙΖ, ΙΗ, ΙΚ, ΙΜ, ΙΟ, ΙΡ, ΙΤ, ΙΥ, ΧΕ, ΧΖ, ΧΗ, ΧΡ, ΧΤ, ΧΥ, ΧΧ, ΗΒ, ΟΑ, ΟΒ, ΟΕ, ΟΖ, ΟΗ, ΟΙ, ΟΚ, ΟΜ, ΟΝ, ΟΟ, ΟΤ, ΟΥ, ΟΧ, ΧΜ, ΖΕ, ΖI, ΖΟ
Πειραιάς ΥΙ, ΥΚ, ΥΜ, ΥΝ, ΖΝ, ΖΡ, ΒΕ, ΒΖ, ΒΗ, ΒΧ, ΤΖ
Δυτική Αττική (Ελευσίνα) ΥΟ, ΥΡ, ΥΤ, ΖΤ, ΒΝ, ΒΡ
Ανατολική Αττική (Παλλήνη) ΥΥ, ΥΧ, ΖΥ, ΖΧ, ΒΚ, ΒΜ
Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι) ΜΕ
Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο) ΑΙ, ΤΗ
Αργολίδα (Ναύπλιο) ΑΡ, ΤΜ
Αρκαδία (Τρίπολη) ΤΡ
Άρτα ΑΤ
Αχαΐα (Πάτρα) ΑΧ, ΑΖ, ΑΟ, ΑΑ, ΑΥ
Βοιωτία (Λιβαδειά) ΒΙ, ΒΥ
Γρεβενά ΡΝ
Δράμα ΡΜ, ΤΟ
Δωδεκάνησα (Ρόδος) ΡΟ, ΡΚ, ΡΥ, ΡΧ
Δωδεκάνησα (Κως) ΚΧ, ΕΑ
Έβρος (Αλεξανδρούπολη) ΕΒ, ΜΧ
Έβρος (Ορεστιάδα) ΟΡ
Εύβοια (Χαλκίδα) ΧΑ, ΧΕ, ΕΗ, ΕΙ
Ευρυτανία (Καρπενήσι) ΚΗ
Ζάκυνθος ΖΑ, ΖΒ
Ηλεία (Πύργος) ΗΑ, ΗΕ
Ημαθία (Βέροια) ΗΜ, ΗΧ
Ηράκλειο ΗΡ, ΗΚ, ΗΖ, ΗΗ, ΗΙ, ΗΤ
Θεσπρωτία (Ηγουμενίτσα) ΗΝ
Θεσσαλονίκη ΝΑ, ΝΒ, ΝΕ, ΝΖ, ΝΗ, ΝΙ, ΝΚ, ΝΜ, ΝΝ, ΝΟ, ΝΡ, ΝΤ, ΝΥ, ΝΧ
Ιωάννινα ΙΝ, ΙΙ
Καβάλα ΚΒ, ΑΒ
Καρδίτσα ΚΑ, ΜΚ
Καστοριά ΚΤ
Κέρκυρα ΚΥ, ΕΤ, ΤΒ, ΤΕ, ΚΗ
Κεφαλληνία ΚΕ
Κιλκίς ΚΙ, ΕΧ
Κοζάνη ΚΖ, ΜΝ
Κορινθία ΚΡ, ΡΒ
Κυκλάδες (Ερμούπολη) ΕΜ, ΕΖ, ΕΝ, ΕΟ
Λακωνία ΑΚ, ΜΡ
Λάρισα ΡΙ, ΡΡ, ΡΤ
Λασίθι (Άγιος Νικόλαος) ΑΝ, ΑΕ
Λέσβος (Μυτιλήνη) ΜΥ, ΜΤ
Λέσβος (Μύρινα Λήμνου) ΜΗ
Λευκάδα ΕΥ
Μαγνησία (Βόλος) ΒΟ, ΒΒ, ΒΑ, ΒΤ
Μεσσηνία (Καλαμάτα) ΚΜ, ΜΖ
Ξάνθη ΑΗ, ΗΟ
Πέλλα (Έδεσσα) ΕΕ, ΜΜ
Πιερία (Κατερίνη) ΚΝ, ΤΙ
Πρέβεζα ΡΖ, ΤΧ
Ρέθυμνο ΡΕ, ΡΗ
Ροδόπη (Κομοτηνή) ΚΟ, ΚΚ, ΤΤ
Σάμος ΜΟ, ΜΒ
Σέρρες ΕΡ, ΙΧ
Τρίκαλα ΤΚ, ΤΝ
Φθιώτιδα (Λαμία) ΜΙ, ΗΥ
Φλώρινα ΡΑ
Φωκίδα (Άμφισσα) ΑΜ
Χαλκιδική (Πολύγυρος) ΧΚ, ΜΑ
Χανιά ΧΝ, ΧΒ, ΤΥ
Χίος ΧΙ, ΧΟ
Τι ισχύει για τις προσωρινές και δοκιμαστικές πινακίδες;
Εκτός από τις κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας που συνοδεύουν τη μόνιμη ταξινόμηση ενός οχήματος, υπάρχουν και ειδικές κατηγορίες πινακίδων, οι οποίες εκδίδονται προσωρινά ή για συγκεκριμένους σκοπούς.
Προσωρινές πινακίδες
Οι προσωρινές πινακίδες αφορούν κυρίως οχήματα που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ή εισαγωγής από το εξωτερικό. Συνήθως είναι λευκές με κόκκινα ή μαύρα γράμματα και αριθμούς, και φέρουν ένδειξη της προσωρινότητας.
Χορηγούνται για σύντομο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν στο όχημα να μετακινηθεί νόμιμα για λόγους όπως:
Μετάβαση στο τελωνείο ή το ΚΤΕΟ
Διαδικασία ταξινόμησης
Μεταφορά σε συνεργείο ή σημείο παράδοσης
Οι πινακίδες αυτές δεν συνοδεύονται από κάρτα κυκλοφορίας, αλλά από ειδική άδεια του υπουργείου.
Δοκιμαστικές πινακίδες
Οι δοκιμαστικές πινακίδες (γνωστές και ως πινακίδες εμπόρων) προορίζονται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας, εισαγωγής ή επισκευής οχημάτων. Διακρίνονται από την ένδειξη “ΔΟΚ” και χρησιμοποιούνται για:
Δοκιμές σε δημόσιο δρόμο
Μετακίνηση οχημάτων χωρίς μόνιμη ταξινόμηση
Επιδείξεις ή παραδόσεις
Φέρουν λευκό φόντο με κόκκινα γράμματα, και παρέχονται με ειδική άδεια και βιβλίο καταγραφής μετακινήσεων. Επιτρέπεται η χρήση μόνο από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα και για καθορισμένο σκοπό.
Άλλες ειδικές πινακίδες
Πινακίδες τριήμερης κυκλοφορίας: Χορηγούνται με αίτηση πολίτη έως και 3 φορές τον χρόνο, για μετακίνηση ακινητοποιημένου οχήματος χωρίς ασφάλεια και ΚΤΕΟ.
Πινακίδες εξαγωγής: Αφορούν οχήματα που πρόκειται να εξαχθούν σε άλλη χώρα και έχουν προσωρινό χαρακτήρα.
Ιστορικές πινακίδες: Για κλασικά οχήματα που έχουν εγγραφεί σε λέσχες ιστορικών οχημάτων και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται καθημερινά.
Οι πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από απλή αρίθμηση. Κρύβουν πληροφορίες για την προέλευση του οχήματος, εξασφαλίζουν την αυθεντικότητα της ταξινόμησης και, χάρη στις προσαρμογές της τελευταίας δεκαετίας, ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε πίσω από ένα όχημα στο δρόμο, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά και μπορεί να μάθετε κάτι ενδιαφέρον για την… «καταγωγή» του!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα