Νέες επιθέσεις σε Ισραήλ και Τεχεράνη
Την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιλά για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, η Τεχεράνη απειλή με επίθεση σε αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις στην Μέση Ανατολή, ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτο θέμα στην ατζέντα την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Τραμπ: «Γιατί να μην αλλάξει το καθεστώς στο Ιράν;»
Λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα σε ανάρτηση του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε «δεν είναι πολιτικά ορθή η χρήση του όρου ‘αλλαγή καθεστώτος’, αλλά αν το σημερινό ιρανικό καθεστώς είναι ανίκανο ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ, γιατί να μην υπάρξει αλλαγή καθεστώτος; MIGA!!! (σ.σ. Make Iran Great Again)”.
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχαν κάνει ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης την Κυριακή. Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ ανέφερε «Αυτή η αποστολή δεν ήταν για την αλλαγή καθεστώτος και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επανέλαβε μιλώντας στο NBC: «Δεν θέλουμε αλλαγή καθεστώτος».
Νέες επιθέσεις Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους
Περισσότερα από 15 αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν τη δυτική πόλη Κερμάνσαχ, «αχρηστεύοντας μια σειρά εγκαταστάσεων εκτόξευσης και αποθήκευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους που στόχευαν το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε σε δήλωσή του ο ισραηλινός στρατός.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι επιτέθηκε σε έξι ιρανικά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας 15 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι επιθέσεις έπληξαν ιρανικά αεροδρόμια στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό Ιράν, ανέφερε στρατιωτικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα.
🔴 Approx. 20 IAF fighter jets conducted intelligence-based strikes using over 30 munitions on sites across Kermanshah, Hamedan and Tehran.
Targets included:
⭕️ Missile storage & launch infrastructure
⭕️ Radar and satellite systems used for aerial intel
⭕️ A surface-to-air… pic.twitter.com/uAJFhVwm4w— Israel Defense Forces (@IDF) June 22, 2025
Οι επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε διαδρόμους προσγείωσης, υπόγειες υποδομές, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και αεροσκάφη F-14, F-5 και AH-1 που ανήκουν στο ιρανικό καθεστώς», ανέφερε ο εκπρόσωπος των IDF σε δήλωση.
Το Ισραήλ ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν «απομακρυσμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη» για την κατάρριψη των μαχητικών αεροσκαφών, διακόπτοντας «την ικανότητα απογείωσης από αυτά τα αεροδρόμια και τη λειτουργία της ιρανικής στρατιωτικής αεροπορικής δύναμης από αυτά».
𝐀𝐩𝐩𝐫𝐨𝐱. 𝟑𝟎 𝐈𝐀𝐅 𝐟𝐢𝐠𝐡𝐭𝐞𝐫 𝐣𝐞𝐭𝐬 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐤 𝐝𝐨𝐳𝐞𝐧𝐬 𝐨𝐟 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐲 𝐭𝐚𝐫𝐠𝐞𝐭𝐬 𝐭𝐡𝐫𝐨𝐮𝐠𝐡𝐨𝐮𝐭 𝐈𝐫𝐚𝐧 𝐮𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝟔𝟎 𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬. 𝐓𝐡𝐞𝐬𝐞 𝐭𝐚𝐫𝐠𝐞𝐭𝐬 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐝𝐞𝐝:
📍 Yazd
IAF fighter jets struck the “Imam… pic.twitter.com/ZARmIvqdbd— Israel Defense Forces (@IDF) June 22, 2025
Απειλές της Τεχεράνης προς τις ΗΠΑ
Το Ιράν απείλησε πως θα βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, σε αντίποινα για τους άνευ προηγουμένου αμερικανικούς βομβαρδισμούς εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, εγείροντας ανησυχία για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην περιοχή.
Ο σύμβουλος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, είπε πως πλέον οι ΗΠΑ «δεν έχουν θέση» στη Μέση Ανατολή και ότι μπορούν να αναμένουν «ανεπανόρθωτες συνέπειες» μετά την επίθεση στην οποία προχώρησαν, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.
Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί προειδοποίησε ακόμη πως οι στρατιωτικές βάσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για να προχωρήσουν στους βομβαρδισμούς εναντίον των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας της χώρας του θεωρούνται πλέον «θεμιτοί στόχοι», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές αρχές
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελλάδα παρακολουθώντας την κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, διεξήχθη την Κυριακή νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Όπως επισημαίνεται στο CNN Greece, σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για ευαίσθητους στόχους. Το σχέδιο ασφαλείας περιλαμβάνει όχι μόνο κτίρια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και πρόσωπα όπως τουρίστες, ό,τι δηλαδή και όποιον σχετίζεται με τη Μέση Ανατολή και υπάρχει διακριτική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάθε έξι ώρες το Υπ. Ναυτιλίας εκδίδει ναυτική οδηγία ανάλογα με την κατάσταση στην περιοχή και στη ναυτιλιακή κοινότητα έχουν σταλεί ενημερώσεις με συστάσεις παραμονής σε ασφαλές λιμάνι ή αγκυροβόλιο γειτονικών χωρών, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Αυτοσυγκράτηση συνιστά η Αθήνα
Θέση της Ελλάδας είναι πως αυτό που προέχει είναι η επίδειξη αυτοσυγκράτησης και η επανεκκίνηση των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι η λύση στο ζήτημα αυτό πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας. Αυτό ήταν και το μήνυμα του Πρωθυπουργού στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου πολύ πριν την αμερικανική επίθεση.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και ευημερίας.
Σε κρίσιμη συγκυρία η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία διεξάγεται η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ λόγω της διεθνούς ανησυχίας σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στην επιστροφή στη διπλωματία.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας κάλεσε την Κυριακή όλες τις πλευρές «να κάνουν ένα βήμα πίσω, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση».
Ένα ακόμη ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι τα συμπεράσματα έκθεσης, σύμφωνα με την οποία οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δεν συνάδουν με τις αρχές της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ.
Τι περιλαμβάνει η έκθεση
Η έκθεση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, δόθηκε στη δημοσιότητα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ παραβιάζει τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ».
«Οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί, που επιβάλλει το Ισραήλ στην προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και άλλων ζωτικής σημασίας εφοδίων, επηρεάζουν το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα αφιερωμένη στην κατάσταση στη Γάζα, καλύπτοντας ζητήματα που σχετίζονται με την άρνηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τις επιθέσεις με σημαντικό αριθμό θυμάτων, τις επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, τον εκτοπισμό και την έλλειψη λογοδοσίας.
Πηγή: cnngreece
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα