Style 30.06.2025, 13:13

5 απλά βήματα για να γίνετε πιο έξυπνοι

Η νευροεπιστήμη μας δείχνει τον τρόπο για να ενισχύσουμε την μνήμη την μάθηση και την νοήση

Το Inc.com φιλοξενεί πέντε τρόπους, βασισμένους στη νευροεπιστήμη για να μάθει κανείς πιο γρήγορα -κάτι που επιθυμεί- και να μπορέσει να το συγκρατήσει.

Πείτε το δυνατά

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι το να λέμε τις λέξεις δυνατά δίνει περισσότερες πιθανότητες να τις απομνημονεύσουμε.

Αν και ο υποκείμενος μηχανισμός είναι ασαφής, οι νευροεπιστήμονες θεωρούν ότι το να λέμε κάτι δυνατά το διαχωρίζει και το ξεχωρίζει από τις «απλές» σκέψεις.

Κάνε μια επανάληψη 40 δευτερολέπτων

Οταν θέλετε να απομνημονεύσετε κάτι πιο δύσκολο από ένα όνομα, είναι να το επαναλάβετε επί 40 δευτερόλεπτα.

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience διαπίστωσε ότι μια σύντομη περίοδος επανάληψης -αναπαράγοντας ένα γεγονός στο μυαλό σας, ξανακοιτάζοντας τι είπε κάποιος σε μια συνάντηση, σχεδιάζοντας νοερά μια σειρά από βήματα κ.λπ.- καθιστά σημαντικά πιο πιθανό να θυμηθείτε αυτό που επαναλάβατε.

Ξεκούραση έστω για δύο λεπτά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Reviews Psychology, «ακόμη και λίγα λεπτά ξεκούρασης με κλειστά μάτια μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, ίσως στον ίδιο βαθμό με μια ολόκληρη νύχτα ύπνου».

Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «offline ξεκούραση αφύπνισης». Στην πιο αγνή της μορφή, η offline ξεκούραση αφύπνισης μπορεί να είναι το κλείσιμο των ματιών σας και η απομόνωση για μερικά λεπτά. Αλλά μπορείτε επίσης να διαλογιστείτε. Καθαρίστε το μυαλό σας και κάντε χαρούμενες σκέψεις.

Η επαναλαμβανόμενη επανενεργοποίηση της μνήμης θα μπορούσε να ενισχύσει και να σταθεροποιήσει τις πρόσφατα σχηματισμένες μνήμες με την πάροδο του χρόνου, συμβάλλοντας στα πρώιμα στάδια της παγίωσης της μνήμης κατά τα πρώτα λεπτά μετά την κωδικοποίηση.

Το κλειδί είναι να το κάνετε σκόπιμα. Πρώτα, επαναλάβετε αυτό που θέλετε να θυμηθείτε για 40 δευτερόλεπτα περίπου. Στη συνέχεια, δείτε αν θυμάστε. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας για ένα με δύο λεπτά.

Και τέλος:

Κοιμηθείτε καλά
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science, οι άνθρωποι που μελετούσαν πριν κοιμηθούν, κοιμήθηκαν και στη συνέχεια έκαναν μια γρήγορη ανασκόπηση το επόμενο πρωί, ξόδεψαν λιγότερο χρόνο για να μελετήσουν – και αύξησαν τη μακροπρόθεσμη απομνημόνευση κατά 50%.

Ο ύπνος σε αυτό βοηθά τον εγκέφαλό σας να αρχειοθετήσει όσα έχετε μάθει, και διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτά, όταν τα χρειάζεστε.

 


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα