Εκρηκτική κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ
Υπο «κατάρρευση» βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) αφού παρουσιάζονται κενά στην λειτουργία του. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αρκετά περιορισμένο με αποτέλεσμα να προκύπτει αδυναμία στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καταγγέλλουν τη δύσκολη συνθήκη, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του νοσοκομείου.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν υποστελέχωση σε τρεις κρίσιμες κλινικές όπως αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και καρδιοχειρουργική, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε ανακοίνωσή τους που κοινοποιείται στον Διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, την Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, την Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου, το Σωματείο εργαζομένων, την ΠΟΕΔΗΝ και τους βουλευτές.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στηρίζει πλήρως τους συναδέλφους της Αγγειοχειρουργικής, Θωρακοχειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, που εδώ και καιρό εργάζονται σε οριακές – και πλέον επικίνδυνες – συνθήκες. Πρόκειται για τριτοβάθμιες πανεπιστημιακές κλινικές ζωτικής σημασίας που καθημερινά εξυπηρετούν ασθενείς από ολόκληρη την Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, καλύπτοντας βαριά και πολύπλοκα περιστατικά.
Παρά τον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και τη σοβαρότητα των ασθενών (καρδιοχειρουργημένοι, ασθενείς με CPAP/High Flow, πολυτραυματίες, ανευρύσματα, πνευμονεκτομές, ακρωτηριασμένα διαβητικά άκρα κ.ά.), οι τρεις αυτές διακριτές – πλέον – κλινικές συνεχίζουν να λειτουργούν ως μία, με ενιαίο, αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο προσωπικό, χωρίς την αναγκαία στήριξη.
Από το 2021, με ΦΕΚ (Β’ 5322 και Β’ 5369), έχει αναγνωριστεί ο επίσημος διαχωρισμός των τριών ειδικοτήτων από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. Όμως, ο οργανισμός του νοσοκομείου δεν έχει τροποποιηθεί, δεν έχει προβλεφθεί ξεχωριστό προσωπικό ή υποδομές, με αποτέλεσμα να συντηρείται ένα απαράδεκτο καθεστώς που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και την υγεία των εργαζομένων.
Η σημερινή στελέχωση είναι τραγικά ανεπαρκής:
- 9 ΤΕ/ΠΕ νοσηλευτές (1 επικουρικός, 1 σε ειδικότητα),
- 6 ΔΕ νοσηλευτές (2 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου),
- 1 βοηθός θαλάμου.
Ανά βάρδια, μόλις 2 ΤΕ και 1 ΔΕ στελεχώνουν ολόκληρη τη μονάδα, όταν απαιτείται αυξημένη φροντίδα επιπέδου ΜΑΦ. Οι εργαζόμενοι έχουν 576 χρωστούμενες άδειες και ρεπό, δουλεύουν σε συνεχόμενες βάρδιες (π.χ. απόγευμα–πρωί–νύχτα), χωρίς ξεκούραση, υπό συνθήκες πλήρους εξουθένωσης.
Οι συνθήκες αυτές δεν τιμούν καμία δημόσια υγειονομική δομή, αντιθέτως καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.
Διεκδικούμε άμεσα:
- Πλήρη και σαφή διαχωρισμό των τριών κλινικών με ξεχωριστό, επαρκές, μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στον χώρο Β4, όπως ίσχυε πριν την πανδημία.
- Άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 3 ΤΕ και 1 ΔΕ νοσηλευτές, ώστε να πληρούνται βασικές προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας.
- Καταβολή όλων των χρωστούμενων αδειών/ρεπό, καθώς και τουλάχιστον 10 ημέρες θερινής άδειας σε κάθε εργαζόμενο.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημοσίων μονάδων υγείας και αποτυπώνεται και από τη συνεχιζόμενη μείωση των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Ιανουάριο σε 71.787 τον Φεβρουάριο 2025).
Προειδοποιούμε ότι εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της στελέχωσης και ουσιαστικές λύσεις, θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζομένους των κλινικών.
Η σιωπή τελείωσε. Η υπομονή εξαντλήθηκε.
Δεν θα επιτρέψουμε την κατάρρευση του δημόσιου νοσοκομείου.»
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα