Ο δήμος Χανίων προσφέρει φαγητό, ενώ το ΛΣ πρέπει να επιτηρεί όλη την κατάσταση
Ο χώρος γεμίζει ασφυκτικά από τους μετανάστες που διασώζονται και φιλοξενούνται προσωρινά εκεί, μέχρι να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα.
Το βράδυ της Δευτέρας αναμενόταν στο κέντρο να βρίσκονται περίπου 850 άνθρωποι και αυτό ενώ οι ροές συνεχίζονται και το απόγευμα της Δευτέρας υπήρχαν πληροφορίες για πλήθος σκαφών με ανθρώπους που κινούνταν με κατεύθυνση την Κρήτη.
«Αυτή τη στιγμή στον χώρο υπάρχουν 482 και το βράδυ περιμένουμε τους υπόλοιπους ώστε να φτάσουμε περίπου στους 850 ανθρώπους. Η κατάσταση είναι δύσκολη, ελπίζω να είναι αυτό το peak, αν και μάλλον οι εξελίξεις θα το διαψεύσουν. Εμείς ως δήμος Χανίων και όλοι οι φορείς είμαστε έτοιμοι και βοηθάμε. Το μεγαλύτερο βάρος πάντως το επωμίζεται το Λιμενικό με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει», δήλωσε στο kriti360.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Ζερβουδάκη.
Στη διαχείριση της κατάστασης συνδράμουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, οι ΚΟΜΥ, ο δήμος Χανίων προσφέρει φαγητό, ενώ το ΛΣ πρέπει να επιτηρεί όλη την κατάσταση, πέρα από τις διασώσεις που πραγματοποιεί.
Προσπάθεια λύσεις α-λα Αίγυπτο και Τουρκία
Είναι προφανές ότι άνθρωποι που αποφασίζουν να μπουν σε ένα καρυδότσουφλο και να παίξουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, αρκεί να φύγουν από εκεί που βρίσκονταν αρχικά, δεν πρόκειται να σταματήσουν την προσπάθεια να μεταβούν στην Ευρώπη.
Χθες, μέσα σε μια μέρα, οι αφίξεις στην Κρήτη ξεπέρασαν τους 1.000 ανθρώπους. Και αυτό, ενώ σε όλο το 2024 οι συνολικές αφίξεις ήταν 5.100.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου εκ μέρους της ΕΕ μέχρι τώρα ήταν απλή: πληρώνουμε τις κυβερνήσεις των κρατών από όπου ξεκινούν οι μετανάστες, ώστε να μην τους αφήνουν να φύγουν.
Αυτό έγινε με την Τουρκία το 2016, με την ΕΕ να προσφέρει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ στη γείτονα χώρα για να σταματήσει τις ροές, καμουφλαρισμένα με διάφορες νομικές λεπτομέρειες.
Το ίδιο έγινε πέρσι με την Αίγυπτο, στην οποία η ΕΕ προσέφερε 7 δισ. ευρώ.
Ενδέχεται το ίδιο να κυοφορείται και με τη Λιβύη, με τη διαφορά ότι εκεί δεν υπάρχει ούτε κράτος, ούτε κυβερνητικός έλεγχος από κανέναν και το Τομπρούκ μπορεί θεωρητικά να ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, αλλά πρακτικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα