Ηράκλειο 08.07.2025, 14:29

Κρήτη: Ώρα «μηδέν» για το μεταναστευτικό – Συνάντηση των αιρετών του νησιού με τον Θάνο Πλεύρη την Παρασκευή

Τι θα ζητήσουν οι αιρετοί από τον αρμόδιο υπουργό

Υπό τον κίνδυνο η Κρήτη να μετατραπεί σε μια νέα… «Λαμπεντούζα» και τη στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές στο νησί συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή, συνάντηση του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Γιώργο Μαρινάκη.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του κ. Κεφαλογιάννη, οι αιρετοί του νησιού αναμένεται να καταθέσουν την ανησυχία τους για τις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημέρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Cretatimes.gr, θα προτείνουν στον αρμόδιο υπουργό να ληφθούν άμεσα οι κυβερνητικές αποφάσεις για την οριοθέτηση σημείων μόνιμης υποδοχής των μεταναστών.

Σκοπός της συνάντησης είναι να επιταχυνθούν και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής των μεταναστών, ώστε να γίνεται με ανθρώπινες συνθήκες η διαχείριση της ταυτοποίησής τους και να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως η υπαίθρια διανυκτέρευση των 440 μεταναστών στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου εν μέσω μάλιστα του καύσωνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάγκνους Μπρούνερ, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής αποστολής που περιλαμβάνει επίσης τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας, αναμένεται να ενημερώσει τους αιρετούς της Κρήτης για το αποτέλεσμα τη επίσκεψής του, η οποία, όπως επισημαίνουν οι ελληνικές αρχές, στοχεύει στην πραγματική συνεργασία και ενεργή συμμετοχή με τις λιβυκές αρχές ώστε να ελεγχθούν οι αυξημένες ροές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς το νησί μας είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το Φθινόπωρο του 2023, ωστόσο δυστυχώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αφενός για να οριοθετηθούν οι περιοχές για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής και αφετέρου για να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει ένα δυσανάλογο φορτίο σύμφωνα πάντα με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.

Και αυτό διότι η διαδρομή Τομπρούκ – Κρήτη έχει εξελιχθεί πλέον σε βασικό πέρασμα για τη μεταφορά μεταναστών προς την Ευρώπη, με τη Λιβύη να επιδιώκει να εργαλειοποιήσει την κατάσταση προκειμένου να «εκβιάσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντίστοιχα κονδύλια, δημιουργώντας ταυτόχρονα, ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική ενισχύει τις μεταναστευτικές ροές. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κρήτη να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη, εάν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής και διαχείρισης.

Στο απροχώρητο η κατάσταση – Απαιτείται ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος 

Υπενθυμίζεται ότι o Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, μιλώντας χθες στο Cretatimes.gr, τόνισε ότι «το Λιμενικό Σώμα διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία που απαιτείται προκειμένου να παράγει το έργο του καθώς διαχειρίστηκε τις κρίσεις από το 2015 – 2017 στο ανατολικό Αιγαίο», δηλαδή τον εντοπισμό, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό το ανθρωπιστικό έργο πραγματοποιείται χάρη στο φιλότιμο των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που εργάζονται κάτω από αντίξοες και εντατικοποιημένες συνθήκες.

«Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν αναλογεί στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το βάρος αυτής της εκρηκτικής κατάστασης. Τα στελέχη εργάζονται επί 48 ώρες συνεχόμενα, χωρίς ρεπό, ενώ ανατρέπεται ο οικογενειακός μας προγραμματισμός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη τουλάχιστον με 40 άτομα στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εργασίας, τα οποία θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ως εξής: 15 στο Ηράκλειο, 15 στα Χανιά και από 5 άτομα σε Αγία Γαλήνη και Παλαιόχωρα.

Παράλληλα, ο κ. Σφακιανάκης έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς όπως σημείωσε «χιλιάδες είναι μετανάστες που περιμένουν να αναχωρήσουν για την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως κύρια πύλη εισόδου στην Κρήτη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι απαιτούνται γενναίες κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό.

Η χώρα οφείλει σε συνεργασία με την ΕΕ και με διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες να επιλύσει το πρόβλημα, που αναμένεται να διογκώνεται συνεχώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα