Αυτές θα σχετίζονται με την καθαριότητα, την ποιότητα του φαγητού, την εξυπηρέτηση από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους τομείς
Η αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, η οποία εφαρμόζεται ήδη μέσω του gov.gr, επεκτείνεται πλέον και στα νοσοκομεία. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας.
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων με SMS
Η διαδικασία για τα νοσοκομεία θα είναι διαφορετική. Η αξιολόγηση δεν θα γίνεται απευθείας από την πλατφόρμα του gov.gr. Αντίθετα, όσοι ασθενείς έχουν νοσηλευτεί, θα λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό τους. Αυτό θα έρχεται εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία εξιτηρίου.
Το νέο «Ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του εσωτερικού ασθενή στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.» παρουσιάζεται σήμερα. Την παρουσίαση κάνουν από κοινού ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η εφαρμογή του νέου εργαλείου ξεκινά άμεσα.
Πρακτικά, οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα barcode από το νοσοκομείο μαζί με το εξιτήριό τους. Στη συνέχεια, θα έρχεται ένα SMS με έναν σύνδεσμο. Σκανάροντας το barcode, θα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα βαθμολόγησης των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους χρήστες.
Η αξιολόγηση θα αφορά τη συνολική εμπειρία στο νοσοκομείο. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων. Αυτές θα σχετίζονται με την καθαριότητα, την ποιότητα του φαγητού, την εξυπηρέτηση από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και άλλους τομείς. «Όταν παίρνει εξιτήριο κάποιος ασθενής, σε πέντε ημέρες θα του έρχεται ένα SMS με barcode για τις υπηρεσίες που έλαβε, αν ήταν καθαρά τα σεντόνια κτλ. Εγώ θα βγάζω το σκορ ανά μήνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ
Το «μπαλάκι» στις διοικήσεις των νοσοκομείων και το «βραχιολάκι»
Αυτό το νέο εργαλείο, σε συνδυασμό με το «βραχιολάκι» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), θα χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν τα αδύνατα σημεία κάθε νοσοκομείου. Στη συνέχεια, θα ληφθούν μέτρα βελτίωσης από τις διοικήσεις. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, το «βραχιολάκι» αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδίου ενίσχυσης των ΤΕΠ. Το «βραχιολάκι» εφαρμόζεται «σταδιακά και πιλοτικά» και «αναμένεται να μπει σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι στις αρχές του 2026».
«Έχουμε μια σημαντική μείωση των ωρών και είμαστε κοντά εκεί που θέλουμε να φτάσουμε στους χρόνους αναμονής», υποστήριξε ο Υφυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η δυνατότητα παρακολούθησης της διαδρομής του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο.
«Μπορούμε για παράδειγμα να δούμε πόσο χρόνο καθυστέρηση έχουμε στο παθολογικό ιατρείο. Αν στον αξονικό έχουμε μεγάλη καθυστέρηση, παρόλο που έχουμε κανονική ροή, σημαίνει ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να δει πού οφείλεται το πρόβλημα και να το λύσει». Τέλος, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενιαίος χρόνος αναμονής στα Επείγοντα, καθώς οι περιπτώσεις διαβαθμίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες. «Το τροχαίο θα αντιμετωπιστεί στο δευτερόλεπτο. Το περιστατικό που είναι στην κατηγορία που θα μπορούσε να μην έχει πάει και στο νοσοκομείο, αυτό σίγουρα η αναμονή του θα είναι μεγαλύτερη, γιατί μπαίνουν σε προτεραιότητα άλλα περιστατικά».
Το παράδειγμα του νοσοκομείου Μεταξά
Το νοσοκομείο Μεταξά εφαρμόζει ήδη ένα δικό του σύστημα αξιολόγησης από τους πολίτες. Με την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος αφής (touch-screen feedback stations) σε κεντρικά σημεία του νοσοκομείου και σε επιλεγμένα τμήματα, η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε κατά 450% το πρώτο πεντάμηνο του 2025, σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, όταν είχαν καταγραφεί 252 αξιολογήσεις, φέτος το νοσοκομείο συγκέντρωσε 1.395 αξιολογήσεις. Η μέση βαθμολογία το 2024 ήταν 4,20 / 5, ενώ το 2025 ανήλθε σε 4,41 / 5.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, Σαράντος Ευσταθόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο πολίτης εμπιστεύεται το Νοσοκομείο Μεταξά, ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ., και βλέπει έμπρακτα τις θετικές αλλαγές. Η φωνή του – πλέον – καταγράφεται συστηματικά, αναλύεται και αποτελεί οδηγό για εμάς. Η εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αξιολόγηση του Νοσοκομείου Μεταξά αναδεικνύει την ανάγκη των συμπολιτών μας να εκφράσουν ευρύτερα την άποψή τους για τη λειτουργία του δημοσίου, με τρόπο άμεσο, αδέσμευτο, ιδιωτικό, βιωματικό και ανεπηρέαστο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και προσήλωση στον κεντρικό μας στόχο, να κάνουμε το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά πρότυπο ποιότητας, ασφάλειας και ανθρώπινης φροντίδας».
Πηγή: daynight.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα