Πολύ συχνό φαινόμενο είναι οι αρρώστιες μετά από τις διακοπές
Για πολλούς, το καλοκαίρι είναι μια εποχή εξερεύνησης – μια ευκαιρία να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, κουζίνες και τοπία. Mερικές φορές, όμως, μαζί τα σουβενίρ που ψωνίζετε, έρχεται ένα ακόμη, απροσδόκητο: Ένα πρόβλημα υγείας, που αναδύεται καθώς επιστρέφετε στο σπίτι.
Τα διεθνή ταξίδια, ιδίως σε τροπικές ή υποτροπικές περιοχές, μπορεί να σας εκθέσουν σε άγνωστες ασθένειες. Ενώ ορισμένα μικρόβια μετά τις διακοπές είναι ακίνδυνα, άλλα μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών λοιμώξεων. Ο Dan Baumgardt, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Φυσιολογίας, Φαρμακολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ επισημαίνει, σε άρθρο του στο The Conversation, τρία συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε μετά την επιστροφή σας από τις διακοπές.
1. Πυρετός: Ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να υποτιμήσετε
Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρουν οι ταξιδιώτες, ειδικά μετά την επίσκεψή τους σε τροπικές περιοχές. Είναι πιθανό να οφείλεται σε μια ήπια ίωση, ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης.
Μία από τις πιο γνωστές και δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια είναι η ελονοσία. Μεταδίδεται από τα κουνούπια και συχνά ξεκινά με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης: Πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κόπωση. Αυτά μπορεί γρήγορα να εξελιχθούν σε υψηλό πυρετό, ρίγη, εφίδρωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίκτερο, πρησμένους λεμφαδένες και κοιλιακό άλγος.
Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες ή και μήνες μετά το ταξίδι. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η ελονοσία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.
Τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα όταν ταξιδεύετε σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια και τη λήψη συνταγογραφούμενων αντιελονοσιακών φαρμάκων, όπως η δοξυκυκλίνη, που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, προκαλούν επίσης πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως εξάνθημα και έντονο μυϊκό πόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν με ξεκούραση και ενυδάτωση, αλλά ο σοβαρός δάγκειος πυρετός απαιτεί επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη. Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο επί του παρόντος συνιστάται μόνο για όσους έχουν ήδη μολυνθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο δάγκειος πυρετός είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς, γι’ αυτό και ο πυρετός μετά από ένα διεθνές ταξίδι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Μην υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για τζετ λαγκ ή για κάτι που κολλήσατε στο αεροπλάνο. Ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή – η έγκαιρη ανίχνευση σώζει ζωές.
2. Διάρροια: Όταν είναι κάτι περισσότερο από μια απλή στομαχική ίωση
Η διάρροια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που σχετίζονται με τα ταξίδια – επηρεάζει έως και το 60% των ταξιδιωτών. Συχνά προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ήπιες και να υποχωρούν γρήγορα.
Τα συμπτώματα διάρροιας, ωστόσο, μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως η χολέρα, που είναι πιο διαδεδομένες σε περιοχές με κακή υγιεινή. Αυτές οι ασθένειες απαιτούν ειδικές θεραπείες, όπως αντιβιοτικά ή αντιπαρασιτικά.
Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, η σοβαρή διάρροια ενέχει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Κρίνεται, επίσης, απαραίτητο να επισκεφθείτε γιατρό εάν τα συμπτώματά σας είναι έντονα, διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες ή συνοδεύονται από αιμορραγία.
3. Ίκτερος: Δεν είναι απλώς η ηλιοθεραπεία
Εάν το δέρμα σας ή το λευκό των ματιών σας αποκτήσει μια κιτρινωπή απόχρωση μετά το ταξίδι, μπορεί να μην είναι η λάμψη των διακοπών στην παραλία. Ο ίκτερος είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν η χολερυθρίνη, μια κίτρινη χρωστική ουσία που παράγεται κατά τη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, συσσωρεύεται στο σώμα λόγω ηπατικής δυσλειτουργίας ή άλλων συστηματικών προβλημάτων. Μετά από ένα ταξίδι, ο ίκτερος μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα νόσησης από ελονοσία, κίτρινο πυρετό (που μεταδίδεται επίσης από κουνούπια) ή ιουγενή ηπατίτιδα.
Οι ηπατίτιδες Α και Ε μεταδίδονται συνήθως μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού, ενώ οι ηπατίτιδες Β και C μεταδίδονται μέσω της επαφής με αίμα. Εκτός από τον ίκτερο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, εμετό, κόπωση και κοιλιακό άλγος. Η διάγνωση της ηπατίτιδας απαιτεί εξετάσεις αίματος, για την επιβεβαίωση του τύπου και τον αποκλεισμό άλλων ηπατικών παθήσεων.
Μείνετε σε εγρήγορση μετά την επιστροφή σας
Ενώ πολλές ασθένειες μετά το ταξίδι είναι ήσσονος σημασίας και υποχωρούν με την ανάπαυση, ορισμένες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σοβαρές -ακόμη και απειλητικές για τη ζωή- αν δεν αντιμετωπιστούν. Δυστυχώς, συμπτώματα όπως ο πυρετός, η διάρροια ή η κόπωση μπορεί να είναι ασαφή, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας.
Πριν ταξιδέψετε:
• Ερευνήστε τους κινδύνους υγείας στον προορισμό σας
• Κάντε τα κατάλληλα εμβόλια και φάρμακα
• Προσέξτε ιδιαίτερα την κατανάλωση φαγητού και νερού
• Αποφύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως η χρήση ναρκωτικών ή το σεξ χωρίς προφυλάξεις
Μετά την επιστροφή σας:
• Παρακολουθήστε την υγεία σας για αρκετές εβδομάδες
• Μην αγνοείτε επίμονα ή ασυνήθιστα συμπτώματα
• Επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν αισθάνεστε αδιαθεσία
Αν το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, ακούστε το. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα