Όταν η «παράδοση» συναντάει την γεύση
Η Κρήτη έχει μια από τις πιο πλούσιες και υγιεινές κουζίνες της Ελλάδας, βασισμένη σε τοπικά υλικά, ελαιόλαδο, βότανα και απλές, αυθεντικές γεύσεις. Εδώ είναι μερικά από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά φαγητά της Κρήτης:
1. Ντάκος (Κρητικός ντάκος)
Παξιμάδι κριθαρένιο, βρεγμένο ελαφρώς, με ντομάτα, ξινομυζήθρα ή φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο.
Απλό, αλλά εξαιρετικά γευστικό.
φωτ. αρχείου
2. Αντικριστό
Παραδοσιακός τρόπος ψησίματος αρνιού ή κατσικιού γύρω από φωτιά, σε ξύλα.
Μοναδική γεύση, χωρίς πολλά καρυκεύματα, βασισμένο στην τέχνη του ψησίματος.
3. Χανιώτικο μπουρέκι
Πίτα χωρίς φύλλο με κολοκυθάκια, πατάτες, ξινομυζήθρα, δυόσμο και ελαιόλαδο.
Ψήνεται στον φούρνο και είναι εξαιρετικά αρωματικό και χορταστικό.
4. Σφακιανή πίτα
Λεπτή τηγανητή πίτα από ζύμη, γεμισμένη με ξινομυζήθρα και περιχυμένη με μέλι.
Ιδανικό για γλυκό ή ελαφρύ γεύμα.
5. Κατσικάκι τσιγαριαστό ή στο φούρνο με στάκα
Κατσικάκι σοταρισμένο με κρασί και σερβιρισμένο με στάκα (παραδοσιακό βούτυρο από γάλα) ή με πιλάφι.
6. Γαμοπίλαφο (ή πιλάφι)
Παραδοσιακό φαγητό γάμου. Ρύζι βρασμένο σε ζωμό από κατσίκι ή πρόβειο κρέας με λεμόνι και βούτυρο (συχνά στάκα).
Απλό αλλά βαθιά γευστικό.
7. Σαλιγκάρια μπουμπουριστοί
Σοταρισμένοι με ελαιόλαδο, ξύδι, δεντρολίβανο και αλάτι.
Από τα πιο ιδιαίτερα παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης.
8. Χόρτα με αυγά ή πατάτες
Άγρια χόρτα από τα βουνά της Κρήτης μαγειρεμένα με αυγό ή πατάτα και ελαιόλαδο.
Πολύ υγιεινό και αρωματικό πιάτο.
9. Ξινόχοντρος
Παραδοσιακή χοντροαλεσμένη σιταρένια κρέμα με ξινόγαλο και στάρι.
Τρώγεται σκέτος ή μαγειρεμένος με κρέας ή λαχανικά.
10. Χοχλιοί με ξινόχοντρο ή κολοκυθάκια
Ιδιαίτερη γεύση, δημοφιλές πιάτο σε παραθαλάσσια και ορεινά χωριά.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα